NA POVRŠINI OD 100 HEKTARA "Linglong" trenutno najveće gradilište u Srbiji (VIDEO)

B. Grujić

26. 10. 2020. u 12:12

NA površini od sto hektara, ili 200 fudbalskih igrališta, nalazi se trenutno najveće gradilište u Srbiji, u industrijskoj zoni "Jugoistok" u Zrenjaninu, na kojem se u više faza, gradi proizvodni kompleks kineske kompanije za proizvodnju automobilskih guma, "Linglong Tajr".

НА ПОВРШИНИ ОД 100 ХЕКТАРА Линглонг тренутно највеће градилиште у Србији (ВИДЕО)

Foto: Grad Zrenjanin

Na gradilištu se nalazi mnogo kranova i ostale građevinske mehanizacije, na desetine transportnih vozila, miksera i nekoliko stotina radnika, koji podižu prateće objekte unutar gradilišta, koje je dugačko četiri kilometra.


Kako ističu stručnjaci, po obimu radova i približnoj površini na kojoj se izvode,  gradilište "Linglong Tajr" je u rangu sa "Beogradom na vodi", ali kada su u pitanju direktne privredne investicije, gradilište na periferiji Zrenjanina, u ovom trenutku prevazilazi okvire Srbije, uz investiciju kineske kompanije oko milijardu dolara, što je najveća direktna strana investicija u državi i najveća privredna investicija u Zrenjaninu ikada.  

Trenutno su u toku prva i druga faza izgradnje fabrike, u okviru kojih se podižu tri ulazne kapije, dve trafostanice i mreža lokalnih električnih vodova, kao i radovi na izgradnji četvorospratne upravne i poslovne zgrade za istraživanje i razvoj, centra za rekreaciju zaposlenih i restorana, rezervoara i pumpne stanice za hidrantsku mrežu, kao i 608 parking mesta. Rok za završetak ovih radova je 30. novembar ove, odnosno 1. septembar 2021. godine.

IZVOĐAČI RADOVA DVE KINESKE KOMPANIJE

Investitor "Linglong Internešnel Jurop" Zrenjanin odredio je za izvođače radova kineske kompanije "China Energy Engineering Group" (CEEC) i "China Road and Bridge Corporation" (CRBC), koje su angažovale i brojne podizvođače iz Srbije, uključujući i zrenjaninske, a glavni  projektant je beogradska kompanija "Mašinoprojekt Kopring".


U NEPOSREDNOJ BLIZINI AUTO PUTA

Gradilište je za sada oivičeno magistralnim putem Zrenjanin - Beograd i obilaznicom oko Zrenjanina, a kada bude konačno završena izgradnja kompleksa "Linglong", kao i kompletna industrijska zona "Jugoistok", u neposrednoj blizini nalaziće se budući auto put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)