UREĐUJU SPOMEN-GROBLJE U BELOJ CRKVI: Spomenike Nemaca i Jevreja očistili od šiblja

J. J. BALjAK

27. 10. 2020. u 20:12

ZAJEDNIČKOM akcijom JKP „Belocrkvanski komunalac“ i VDP „Ušće“ počelo je uređenje neaktivnog dela katoličkog groblja u Beloj Crkvi, koji godinama predstavlja ruglo.

УРЕЂУЈУ СПОМЕН-ГРОБЉЕ У БЕЛОЈ ЦРКВИ: Споменике Немаца и Јевреја очистили од шибља

Foto: Opština Bela Crkva

Spomenici starih Nemaca, Jevreja, Čeha, Mađara i Adventista ponovo su zarasli u šiblje, jer nema ko da ih održava, s obzirom na to da su njihovi naslednici odavno otišli iz Bele Crkve.

-Katoličko groblje se prostire na površini od četiri hektara, a veći deo zauzima spomen-groblje. Imajući u vidu njegov veliki istorijski značaj, jer tu leže ljudi koji su pre tri veka osnovali Belu Crkvu, potrudićemo se da njihovi spomenici više ne zarastaju u travu i šiblje – kaže Šiman Irović iz JKP „Belocrkvanski komunalac“.

Poslednji put ovi spomenici su raskrčeni pre tri godine, zahvaljujući dobroj volji nekadašnjih brigadira iz Srbije, BiH, Republike Srpske i Severne Makedonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih