PUT OKO SVETA NA 210 STRANICA: "Slova na struju" na sajtu Narodne biblioteke u Jagodini

Z. Gligorijević

23. 10. 2020. u 21:08

VEĆ osam godina posetioci sajta Narodne biblioteke u Jagodini besplatno mogu da uživaju u redovno objavljivanom i veoma kvalitetnom književnom elektronskom časopisu za decu “Slova na struju”, a ovih dana je na sajtu biblioteke objavljen novi, 37. broj koji, uz logističku podršku ekipe iz biblioteke, uređuje Peđa Trajković, pesnik i dobitnik nagrade „Plavi čuperak“ za najbolju knjigu za decu objavljenu u Srbiji 2018. godine, dramski pisac, ilustrator i osnivač Prvog srpskog dečjeg kabarea „Šarena radionica“.

ПУТ ОКО СВЕТА НА 210 СТРАНИЦА: Слова на струју на сајту  Народне библиотеке у Јагодини

Stranice elektronskog časopisa

- U eri tokom koje zbog pandemije žudimo za putovanjima, novi broj časopisa vodi nas na putovanja širom zemljinog šara. Tema će sigurno privući pažnju mališana, ali i njihovih roditelja, a format onlajn časopisa će ne samo otvoriti vrata književnosti i klincima koji više vremena provode za računarom nego sa knjigom u rukama, već je, nažalost, i bolno „trendi“ u doba onlajn nastave i škole od kuće... 37. broj najboljeg, najstarijeg i najkvalitetnijeg elektronskog časopisa za decu u Srbiji, od početka do kraja predstavlja virtuelni put oko sveta ne za 80 dana, već na 210 stranica – navodi Milun Vasić, iz Odeljenja za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja.

Uz kvalitetnu poeziju i prozu Luisa Kerola, Miroslava Antića, Ogdena Neša, Dragana Lukića, Igora Kolarova, Dušana Pop Đurđeva, Peđe Trajkovića, Stevana Raičkovića, Aleksandra Popovića, Toda Nikoletića i mnogih drugih, čitaoci će „putovati“ do Madagaskara, Grčke, Arktika, Anda, Egipta a u društvu Toma Sojera i Đorđa Balaševića obilazimo i Misisipi...

U skladu sa avanturističkim duhom 37. broja „Slova na struju“, vetrogonja Vladimir Antić leti oko sveta, a Vlada Stojiljković piše pismo Robinsonu Krusu. Gordana Maletić peva o putovanjima, a u Žagubici i Loznici uživaju Milovan Danojlić i Đorđe Fišer...

Stara slova i u ovom broju sjaje kao nova i donose nam pesme Gvida Tartalje, Dušana Radovića i još nekolicine drugih autora, dok Slova do snova prate savremenu srpsku književnu produkciju za decu. „Knjiga na dar“ je ovoga puta delo Rajka Lukača „Skitam i pričam“, a u njemu autor putuje po Rusiji, Češkoj, Južnoj Americi. Čitalac ovog broja ima čast da okrene i 7.777. stranicu „Slova na struju“, a u „Spomenaru“ Snežana Vulić piše o Branislavu Brani Petroviću. Za kraj, nasmejaćemo se uz rubriku „Olovka piše srcem“ u kojoj čitamo mudrolije iz dečijeg vrtića, ali i razmišljamo o situaciji u kojoj je Peđa Trajković smestio Pepeljugu u Zemlju čuda - u rubrici Bajkovite cake – zaključuje Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri