DECENIJA BIBLIOBUSA: Održan skup bibliotekara iz Srbije i njihovih kolega iz sveta

S. M. JOVANOVIĆ

22. 10. 2020. u 12:20

VEĆ drugu godinu zaredom, na dunavskom keju u Kladovu, ovdašnji Centar za kulturu okuplja sve četiri srpske biblioteke na točkovima - iz Kruševca, Prijepolja, Aleksinca i grada domaćina, a u stručnoj konferenciji učestvuju i predstavnici pokretnih "hramova knjige" iz čitavog sveta.

ДЕЦЕНИЈА БИБЛИОБУСА: Одржан скуп библиотекара из Србије и њихових колега из света

Foto Biblioteka u Kladovu

Ove godine je tema "Pokretne biblioteke na putu do udaljenih korisnika" zainteresovala 40 bibliotekara iz Srbije - iz Beograda, Ljiga, Velikog Gradišta, Bora, Zaječara, Varvarina, Sombora... - kojima su se, virtuelno, pridružile kolege iz Španije, Holandije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije i Bugarske.

Foto Biblioteka u Kladovu

- Posebna atrakcija je bilo onlajn javljanje kolege Vladimira Vranješevića iz Vinkovaca, iz bibliobusa na srpskoj granici u Tovarniku, pa smo videli i decu koja su upravo u tom trenutku preuzimala knjige - kaže Žaklina Nikolić, direktor biblioteke "Centar za kulturu", koja već deceniju svojim bibliobusom posećuje 12 kladovskih sela sa oko 500 čitalaca.

DECA

IAKO je zbog pandemije izostalo učešće dece, za njih je organizovan susret sa piscem Mirkom Markovićem, a tema je glasila "Čitanje u kovid-boci". Nisu izostali ni literarni i likovni konkurs.

Povodom jubileja ove institucije u Kladovu, koje će i dogodine biti domaćin ove manifestacije, Francuski kulturni institut je ovdašnjoj biblioteci darovao 100 knjiga na srpskom i francuskom jeziku. Podsetimo, ovdašnji bibliobus je u ovu podunavsku opštinu stigao 2010. - kao donacija departmana Vandeje, u znak prijateljstva koje povezuje Kladovo i pomenuti deo Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!