UZBUNJIVAČU SKUP MAZUT: Siniša Mirović iz Negotina tvrdi da je delegiran zbog ukazivanja na kršenje zakona

S. M. JOVANOVIĆ

22. 10. 2020. u 10:20

RUKOVODILAC radne jedinice "Zelenilo i čistoća" i uzbunjivač u negotinskom javnom komunalnom preduzeću "Badnjevo" Siniša Mirović tvrdi da će zbog toga što je nadležnima ukazao na "sumnjive okolnosti u tenderu za nabavku mazuta" biti smenjen i premešten na drugo radno mesto.

УЗБУЊИВАЧУ СКУП МАЗУТ: Синиша Мировић из Неготина тврди да је делегиран због указивања на кршење закона

Foto S. M. Jovanović

Kaže, rukovodstvo JKP ga je u novoj sistematizaciji - protivno svim zakonskim aktima - kao uzbunjivača stavilo u nepovoljniji položaj. Sa mesta rukovodioca "Zelenila i čistoće", za koje je predviđen sedmi stepen stručnosti, biće upućen na mesto rukovodioca RJ "Deponija i groblje", kojem je dovoljan i šesti stepen. "Degradiraće" mu i koeficijent za obračun zarade - sa 2,55 na 2,45.

Foto S. M. Jovanović

- Sve je počelo kada sam signalizirao da je cena mazuta posle tendera iznosila 40 i nešto više dinara, a računi koji su stizali u februaru i martu su dostizali 100. O nabavljenim količinama ne mogu da govorim jer tenderska dokumentacija nije "okačena" na sajt preduzeća, a meni kao uzbunjivaču nisu dozvolili uvid u dokumentaciju - dodaje Mirović, inače master inženjer hortikulture koji u "Zelenilu i čistoći" radi već tri decenije, a poslednjih osam je i rukovodilac.

NADLEŽNOSTI

O SPORNOM tenderu, kao uzbunjivač, Mirović (na slici) je obavestio i Nadzorni odbor JKP "Badnjevo", a slučaj je prijavio i Republičkom javnom tužilaštvu koje je predmet prosledilo Višem javnom tužilaštvu u Nišu - Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Pritom je, naglašava, osoba zadužena za zaštitu uzbunjivanja ista ona koja raspisuje i prati tendere, što je sukob interesa. Po proceduri, direktor je obavešten o tome da je pokrenuto uzbunjivanje, odobrena je istraga, što bi trebalo da odobri i Nadzorni odbor, a onda su čelnici firme - umesto da rasvetle slučaj - obustavili postupak.

Dalibor Ranđelović, Foto S. M. Jovanović

U JKP "Badnjevo", međutim, objašnjavaju da se za (ne)spornu javnu nabavku prijavilo više ponuđača, a izabran je onaj koji je dostavio kompletnu dokumentaciju. Dakle, ne i najpovoljniji.

- Ovde je sve transparentno i objavljeno na portalu javnih nabavki Republike Srbije, što svako ko želi može i da proveri - objašnjava direktor Dalibor Ranđelović. - Inače, sistematizacija je urađena, osnivač ju je odobrio na sednici Opštinskog veća, ali još nije sprovedena.

Tačno je da smo rukovodiocima smanjili koeficijente, ali smo u masi zarada povećali plate radnicima koji odnose smeće. Istina je i to da će biti premeštanja kadrova, zbog bolje organizacije rada, pa smatram da će i Mirović u najvećoj radnoj jedinici dati svoj puni doprinos.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri