TURISTE ZOVE I NOVI KRST: Iznad sela Mokrinje kraj Negotina podignut simbol hrišćanstvu od 12 metara

S. M. JOVANOVIĆ

20. 10. 2020. u 11:43

ŽITELjI Mokranja, sela deset kilometara udaljenog od Negotina, na najvišoj steni u okolini su podigli krst visok 12, a širine šest metara.

ТУРИСТЕ ЗОВЕ И НОВИ КРСТ: Изнад села Мокриње крај Неготина подигнут симбол хришћанству од 12 метара

Foto Privatna arhiva

Izgradnju metalne konstrukcije su dobrovoljnim prilozima finansirali meštani ovog krajinskog naselja koji žive ne samo u Mokranju, već i oni na privremenom radu u inostranstvu.

U spomen na Hrista i pravoslavlje, krst je postavljen iznad vodopada jedinstvenog na ovom području, koji je stvorila Sikolska reka, krčeći put do Timoka kroz pitoma brda Negotinske krajine.

- Želja nam je da vodopad, stene i ovaj krst budu atraktivni, te da u Mokranje dovedu brojne turiste. Uz našu dijasporu, zahvalnost dugujemo i članovima planinarskog društva "Deli Jovan" koji su nam mnogo pomogli - kaže inicijator akcije i odbornik Žika Niculović.

Krst je načinio Živorad Blagojević iz Mokranja, a zahvaljujući Nenadu Cvetkoviću je dobio i gromobran sa uzemljenjem. Biće osvetljen sa četiri solarnima led reflektora koje je poklonio Dejan Nikolić sada iz Frankfurta.

Foto Privatna arhiva

Inače, bez obzira na primernu slogu Mokranjaca, podizanje krsta na prilično nepristupačnom terenu je bilo istinski poduhvat. I veličina obeležja je otežavala nameru da se ispoštuju svi kanoni hrišćanstva, ali su vredni ljudi sve uspeli, čak i to da konstrukciju monumentalnog krsta ojačaju betonom...

- Za kratko vreme smo prikupili 600 evra za nabavku materijala, a poseban izazov je bila izrada obeležja koje bi trebalo da odoleva svim vremenskim nepogodama. Meštanin Živorad Blagojević je tu pokazao zavidno umeće, a onda još ništa nije hteo da naplati - kaže Niculović i ponosno dodaje da se krst podignut na rubu litice vidi iz čitavog sela čiji koreni sežu do praistorije, a prvi put se pominje još u turskim spisima iz 15. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda