ZA NEPLAĆENI POREZ Opomene šalju i živim i mrtvim paorima

B.G.

19. 10. 2020. u 09:18

SREDNjOBANATSKA opština Novi Bečej u žiži je javnosti, zbog masovnog potpisivanja peticije, kojom se od lokalne samouprave traži da prestane sa naplatom zastarelih potraživanja samodoprinosa iz prihoda poljoprivrede i šumarstva iz 2011. godine i obustavi naplatu devet hiljada poslatih opomena, živim i mrtvim meštanima, a mnoge od tih pomenutih računa stanovnici nisu uopšte ni dobili.

ЗА НЕПЛАЋЕНИ ПОРЕЗ Опомене шаљу и живим и мртвим паорима

Foto: N. Subotić

Bez obzira na takav propust, na računima su uredno obračunate i  kamate, koje su u brojnim slučajevima znatno veće  od glavnice duga.


- Dobio sam da platim poreski dug iz 2011. godine sa kamatom, a uopšte nisam znao da bilo šta dugujem, jer svoje dugove redovno izmirujem - kaže poljoprivrednik iz Novog Bečeja, uz napomenu da je konsultovao advokata, koji ga je uverio da zakon jasno kaže,  ukoliko potražilac nije slao opomene za dugovanja u periodu od pet godina, dugovanje zastareva i nije naplativo.

Za desetak dana, koliko traje ova ujdurma u Novom Bečeju, napisano je preko dve hiljade pismenih žalbi na opomene, koje su iredno adresirane i poslate lokalnoj samoupravi, jednoj od pet opština u srednjem Banatu.

Do sada, kako kažu brojni, nezadovoljni građani, nikakvih obrazloženja , ni odgovora nije  bilo, pa su se, u strahu od eventualnih posledica,  organizovali i kao prvi korak pokrenuli potpisivanje peticije za ukidanje protivzakonite naplate i povraćaj novca onima koji su  nezakonitu opomenu već uplatili.

Načelnica za finansije opštine Novi Bečej, uz opasku da samo radi svoj posao, potvrdila je da u periodu od 2012. do 2020. godine, građanima  nisu poslate opomene za plaćanje, ali da u arhivi opštine postoje potpisane otpremnice.


PETICIJU POTPISUJU MASOVNO

Organizatori peticije,  kažu da je odziv građana izuzetno velik i da očekuju da u kratkom roku dođu do optimalnog broja potpisa.


TRAŽE DOKAZ DA SU IM URUČENA REŠENjA

Poslednjih nekoliko dana, opštinu opsedaju brojni nezadovoljni paori, tražeći dokaz da im je uručeno rešenje da plate samodoprinos za poljoprivredno zemljište iz 2011. godine, ali od službenika dobijaju odgovor da nemaju vremena da svakom pojedinačno u arhivi traže rešenja, koja navodno postoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice