VESELIN ŽIVEO 130 GODINA! Reči na spomeniku u srpskom selu ostavljaju prolaznike u neverici (FOTO)

Z. Gligorijević

15. 10. 2020. u 17:09

MEŠTANI planinskih sela u Srbiji odvajkada su bili britkog uma i jezika, skloni pošalicama i prilično dugovečni.

ВЕСЕЛИН ЖИВЕО 130 ГОДИНА! Речи на споменику у српском селу остављају пролазнике у неверици (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Gorštaci, koji ne bi opstali da se nisu navikli na surove životne uslove. U Dobroselici kod Rekovca pronašli smo nadgrobni spomenik Veselina Ilića na kome piše „požive 130 godina, presta 5. aprila 1845. godine“.

- Ne znam da li je legenda ili zbilja, tek, stariji su mi pričali da je taj čovek došao iz Ibarskog Kolašina na belom konju i da je bio sav krvav. Skrivao se u našem selu, u kome se i oženio. Bio je visok 2 metra i 80 santimetara! To potvrđuje veličina njegovog grobnog mesta. Mnogi su ovde doživeli devedesetu godinu, a sada nema ko da živi – veli Stojadin Živković Coja (61).

Foto: Z. Gligorijević

On i njegov brat Miladin (67) jedini su stanovnici zaseoka Osredak sela Dobroselice, koje je jednako, po 25 kilometara, udaljeno od Kragujevca, Kraljeva i Jagodine, kroz koje autobus nikada nije prošao, jer je nepristupačno za sva osim za terenska vozila.

Stojadin je radio u kragujevačkoj „Zastavi“, a u selo se 1999. godine da bi brinuo o bolesnom bratu. Iako je i sam bolestan, jer je operisao karcinom grla, zbog čega priča otežano, Stojadin je veoma vrcav na jeziku, pun optimizna i uvek spreman da se našali. 

Foto: Z. Gligorijević

Još jedan raritet je mašina za vršidbu i struganje, koja je u njegovoj porodici sedamdesetak godina. Njegov deda Velimir nabavio ju je u Vojvodini po završetku Drugog svetskog rata. Stojadin je zove šliterica, jer je reč o nemačkoj mašini, koju je proizvela fabrika Anton Šliter iz Minhena, osnovana 1898. godine.

Foto: Z. Gligorijević

- Mašinu je do 1989. godine koristio moj stric. Meni sada služi kao postolje za srpsku zastavu. Tek da se zna ko je pobedio – šali se Stojadin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)