ODNELI I ŠLEM STAR VIŠE OD 100 GODINA: Kradljivci poharali prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu

Lj. P.

14. 10. 2020. u 07:23

PROSTORIJE Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu našle su se na meti kradljivaca koji su u noći između 11. i 12. oktobra provalili u objekat u Ulici Pavla Jurišića Šturma 2 i odneli vrednu opremu, ali i druge stvari, možda male materijalne, ali za vatrogasnu profesiju znatne vrednosti.

ОДНЕЛИ И ШЛЕМ СТАР ВИШЕ ОД 100 ГОДИНА: Крадљивци похарали просторије Добровољног ватрогасног друштва у Петроварадину

Provala je prijavljena policiji

Nestali su šlem star više od veka, korišćen za vreme Austrougarske, opasač i sekirica, od neprocenjivog značaja.

Ove stvari za vatrogasce iz Petrovaradina imaju i sentimentalnu vrednost, jer kada premine neko od članova društva, kolege vatrogasci ga na večni počinak ispraćaju uz taj šlem, sekiricu i vatrogasni opasač.

Revoltiran sramnim činom Igor Sić, predsednik DVD u Petrovaradinu, veli da su kradljivci odneli dva nova izolaciona aparata vredna više od 350.000 dinara, a koji vatrogascima puno znače prilikom intervencija za ulazak u zadimljene prostorije.

- Godinama smo želeli da imamo ove aparate, i sada kada smo ih konačno nabavili, ukradeni su - kaže Sić, dodajući da su novčano ovi aparati najvredniji. - Nestale su i dve nove, neraspakovane jakne, par profesionalnih vatrogasnih rukavica.

Provala i krađa su odmah prijavljene policiji koja traga za počiniocima, a vatrogasci, dobrovoljci iz Petrovaradina, pretpostavljaju da su ih bila dvojica. To zaključuju na osnovu toga jer su odnete dve nove vatrogasne jakne. Krađu je prvi otkrio domar došavši u ponedeljak u prostorije DVD, gde je zatekao strašan prizor.

- Pretpostavljamo da se sve desilo između 23 sata u nedelju i pre nego što je u ranim jutarnjim satima narednog dana počela da pada kiša - objašnjava Sić, dodajući da su članovi društva u nedelju oko 19 časova napustili prostorije Vatrogasnog doma. - Provalnici su razvalili ulazna vrata, izlomili su šarke, tako da se ne mogu popraviti i moramo ih zameniti novim. U kancelariji su razvalili sve ormane.

UGROŽENA BEZBEDNOST

DOBROVOLjNOM vatrogasnom društvu u Petrovaradinu je ovom krađom pričinjena velika materijalna šteta, a osim toga što su sada ostali bez vredne opreme, njihov rad, odnosno bezbednost na terenu će biti ugrožena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije