DIGITALIZACIJA I SELA: Premijerka podržala rad Nacionalnog tima - razvoj sela jedan od prioriteta buduće vlade

B. Ca.

10. 10. 2020. u 00:32

PROGRAM za preporod Srbije, dokument koji su pripremio tim od 78 stručnjaka, predstavio je juče kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И СЕЛА: Премијерка подржала рад Националног тима - развој села један од приоритета будуће владе

Ana Brnabić

Ministar je podsetio da 80 opština južno od Save i Dunava mogu očekivati rešenje problema vodovodne i kanalizacione mreže, kao i značajna ulaganja u kompletnu infrastrukturu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić podržala je rad Nacionalnog tima i istakla da će jedan od prioriteta buduće vlade biti podrška razvoju sela i poljoprivrede. Po njenim rečima, planirana su veća ulaganja u znanje i nauku za primenu u poljoprivrednoj proizvodnji, što uključuje i digitalizaciju i širenje interneta, kako bi mladi ostajali na selu.

Kopredsednik Nacionalnog tima Dragan Škokrić smatra da su potrebna veća ulaganja u nauku, bar dva procenta BDP-a, da bi se znanje prenosilo u sela. Među predloženim merama u Programu su formiranje državnog Fonda za razvoj seoske infrastrukture, davanje finansijskih podsticaja za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu, i ustupanje do 50 hektara zemljišta u državnom vlasništvu na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima.

Na spisku su i predlozi da budu dodeljene kuće pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju, da se smanji PDV za poljoprivredne zadruge i potpuno ukine većina poreza u pograničnim i brdsko-planinskim područjima, osnivanje garantnog fonda, državna agrarna razvojna banka i poljoprivredna komora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri