OVDE SE NOTE ČITAJU KAO SLOVA: U vršačkom selu Kuštilj Rumuni obeležili 110 godina osnivanja fanfara

J. J. BALjAK

06. 10. 2020. u 19:54

U VRŠAČKOM selu Kuštilj, u kom žive pripadnici rumunske nacionalne manjine, simbolično je, u okviru tradicionalne manifestacije „Dani Kuštilja“, obeleženo 110 godina od osnivanja fanfara.

ОВДЕ СЕ НОТЕ ЧИТАЈУ КАО СЛОВА: У вршачком селу Куштиљ Румуни обележили 110 година оснивања фанфара

Foto: Grad Vršac

Zbog epidemiološke situacije, svečanosti je prisustvovao odabrani broj gostiju.

Seoski KUD „Mihaj Eminesku“ je pod digirentskom palicom Petrua Purende tim povodom izveo kratak splet pesama, podsećajući na 1910. godinu, kada je u tom selu osnovan prvi duvački orkesar, tj. fanfare, u Banatu.

- Duvački orkestar iz Kuštilja je svirao na raznim događajima i festivalima širom Srbije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Desetine diploma, pehara, povelja, plakata i drugih priznanja, dobijenih na raznim takmičenjima i festivalima, danas pokazuju njihovu vrednost – kaže Viorel Balađan, predsednik KUD „Mihaj Eminesku“.

Kuštilj je, inače, selo sa bogatom kulturnom tradicijom. Još 1869. osnovan je prvi muški hor, koji je 1906. osvojio zlatnu medalju na prvoj izložbi horova u Bukureštu.

- Ovde se note čitaju kao slova, a kulturni život neguje kao porodična tradicija. Kultura je bila stub kroz velika istorijska iskušenja, a značajna je i dragocena za očuvanje nacionalnog identiteta meštana – istakla je Ivana Ranimirov, članica Gradskog veća za kulturu.

Svečanosti je prisustvovao i Danijel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri