SELU VRAĆENO JEZERO: Presahlo korito u Bačkom Gračacu, posle osam godina, ponovo je napunjeno vodom

Z. RAJIĆ

01. 10. 2020. u 08:23

GODINAMA zapušteno veštačko jezero u Bačkom Gračacu, kod Odžaka ,postalo je krajem ovog leta i početkom jeseni ponos sela zahvaljujući lokalnoj samoupravi i entuzijazmu grupe meštana, koji koriste svaki lep dan da oživljeno kupalište obogate nekim novim sadržajem.

СЕЛУ ВРАЋЕНО ЈЕЗЕРО: Пресахло корито у Бачком Грачацу, после осам година, поново је напуњено водом

Svi zajedno uređuju izletište / Foto Dane Krtinić

Trebalo je da posle osam godina u presahlo korito jezera bude ponovo puštena voda pa da krene "bujica" ideja kako da se ono pretvori u izletište lepše nego što je ikad bilo.

Jezero je ranih devedesetih godina prošlog veka nastalo od depresije koju je napravila Vojska Jugoslavije tokom obuke ukopavanja, a meštani su se u njemu kupali do 2012, kad je iznenada "presušilo". Dotok vode je iz melioracionog Kanala 97 "preseklo" JVP "Vode Vojvodine" zato što Mesna zajednica nije plaćala naknadu za njeno korišćenje.

Nagomilani dug od 800.000 dinara prošle godine je izmirila Opština, koja je zajedno s Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvojila 24,5 miliona dinara za radove na melioracionom kanalu i jezeru. Ono ipak nije proradilo prošlog leta, jer se ispostavilo da nije bilo dovoljno da se samo upumpa voda i pokose trska i jezerska trava.

- U severnom delu jezera voda se gubila, jer je ponirala zbog peskovitog dna. Ona je ovog leta potpuno ispumpana, jezero je izmuljeno i produbljeno u glinovitom delu, a severni je ograđen branom, tako da se ne koristi za kupanje. Za puštanje jezera u rad lokalna samouprava je ovog leta obezbedila 4,4 miliona dinara - rekao je Milorad Stanišić, pomoćnik predsednika opštine Odžaci.

Oživljeno kupalište / Foto Dane Krtinić

Jezero je primilo kupače u poslednjoj sedmici avgusta, ali su se oni zahvaljujući toplom vremenu osvežavali i u septembru. Od polovine avgusta ovde su skoro svakodnevno prisutni momci koji uređuju jezero uz materijalnu podršku meštana i dvojica Gračana iz Švedske.

- Obnovili smo skakaonicu i napravili tri platforme za ulazak u vodu. Na delu obale za decu nasuli smo pesak i uredićemo igralište. Podigli smo četiri tende, ispod kojih može da stane stotinu ljudi. Gradimo pečenjaru za piknike, a do proleća ćemo aktivirati binu za koncerte. JKP "Usluga" je postavila četiri mala, a mi tri velika reflektora, tako da jezero već sada blista u punom sjaju - kaže Željko Sedlan, jedan od redovnih akcijaša na gračačkom izletištu.

BUNARI ZA SVAKI SLUČAJ

PORED jezera, koje se prostire na dva hektara, iskopana su dva bunara. Sedlan objašnjava da bunari služe da napune jezero u slučaju da ponestane vode u melioracionom kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja