EUTANAZIJA SVINJA U NEGOTINU: Celo selo pogođeno ovom merom - odluka doneta zbog afričke kuge

S.M.J.

30. 09. 2020. u 14:17

ZBOG afričke kuge svinja koja se najpre pojavila u nekoliko domaćinstava u selu Aleksandrovac kod Negotina humano je pogubljeno oko 200 do 250 svinja.

ЕУТАНАЗИЈА СВИЊА У НЕГОТИНУ: Цело село погођено овом мером - одлука донета због афричке куге

Foto AP

Popis domaćih svinja i eutanazija je jedna od mera suzbijanja afričke kuge svinja koje realizuje Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Celo selo je moralo da bude pogođeno ovom merom i tamo više nema domaćih svinja. Bili smo u Aleksandrovcu pre eutanazije, sve je popisano i sve će biti refundirano od strane resornog ministarstva i države- kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

Rešenjem resornog ministarstva od 15. septembra, područje poluprečnika od najmanje tri kilometra u Aleksandrovcu i okolnim selima Kovilovu, Rajcu i Crnomasnici proglašeno je za zaraženo, a područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara od Aleksandrovca za ugroženo.

-Uzeti su kontrolni uzorci krvi životinja iz ova tri ostala sela koja spadaju u zaražena i čekaju se rezultati. Za sada, koliko znam, nema uginuća- kaže Veličković.

Na zaraženom području, inače, popisane su sve svinje, uzorkovana je krv na analizu, a izvršena je i dezinfekcija domaćinstava.

-U timočkim selima je velika populacija divljih svinja, tu je Timok granica sa Bugarskom u kojoj je afrička kuga svinja prisutna poslednjih godina. Prostanstva su velika, divlje svinje su se namnožile, a ta se populacija i teže kontroliše, pa lako može da dođe do zaražavanja domaćih svinja – kaže Dragan Radosavljević, savetodavac za stočarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin i član Opštinskog veća.

Zaraza je, ističu nadležni, za sada suzbijena, a od poštovanja propisanih mera i rezultata analiza krvi životinja u ostalim selima, zavise i dalji koraci na suzbijanju afričke kuge svinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri