U SRBIJI SE POJAVILA AFRIČKA SVINJSKA KUGA: Situacija je ozbiljna! Zasedao Štab za vanredne situacije

S.M.J.

18. 09. 2020. u 16:27

U TIMOČKOM delu opštine Negotin se pojavila afrička kuga svinja kod domaćih svinja što su potvrdili i rezultati analize.

У СРБИЈИ СЕ ПОЈАВИЛА АФРИЧКА СВИЊСКА КУГА: Ситуација је озбиљна! Заседао Штаб за ванредне ситуације

Foto: Depositphotos

Ovaj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio se u selu Aleksandrovac zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog timočkog sela u poluprečniku od tri kilometra.

Ovo se odnosi na Aleksandrovac, ali i na susedna sela Kovilovo, Rajac i Crnomasnicu, koji su, takođe, proglašeni zaraženim područjem.

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

-Opština Negotin jedina je u Srbiji gde je registrovana bolest na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije. Neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da leševe ne ukopavaju sami – poručuju iz Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.

Članovi Štaba su usvojili zaključak kojim se nalaže Odeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju da obezbedi sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za uklanjanje, odvoženje i zakopavanje leševa svinja na stočnom groblju u selu Braćevac, ali i za sve ostale mere koje bude naložila Republička veterinarska inspekcija i lokalni krizni štab.

Takođe, doneta je i preporuka da se u sprovođenje naloženih mera aktivno uključe svi predsednici saveta mesnih zajednica na ugroženom području, saveti ovih sela, kao i referenti matičnih područja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)