KAŽNjEN SA 250.000 DINARA: Bespravna seče u Nacionalnom parku „Fruška gora“

Lj.P.

30. 09. 2020. u 13:42

КАЖЊЕН СА 250.000 ДИНАРА: Бесправна сече у Националном парку „Фрушка гора“

FOTO:PZZP

U PREKRŠAJNOM sudu u Novom Sadu, odeljenju u Beočinu, kažnjen je B. B. iz Žarkovca novčanom kaznom od 250.000 dinara zbog bespravne seče šume u Nacionalnom parku „Fruška gora“, kojom je prekršen Zakon o zaštiti prirode, saopštio je danas Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Ovaj zavod i inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine su kako navode,  15. jula 2019. godine, zajedničkim nadzorom  konstatovali da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu na lokalitetu „Ravni breg“, koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka „Fruška gora“.

Pored toga, kako je saopštio PZZP,  rađena je  oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.

Na lokalitetu „Ravni breg“, između Crvenog čota i Beočina,  nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da je očuvanje šuma, posebno onih koje se nalaze u područjima pod režimom zaštite prvog stepena u Nacionalnom parku „Fruška gora“, od izuzetne važnosti.   

Foto PZZP

- Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste – navode u PZZP.

- Iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane su i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih. 

Kršenje mera kojima se čuvaju šume na Fruškoj gori preti da naruši prirodnu ravnotežu na ovom osetljivom prostoru, što može dovesti do nestanka posebno vrednih šumskih sastojina i gubitka vrsta koje jedino na ovakvim mestima opstaju, te iz tih razloga Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozdravlja ovu presudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)