POMOĆ NADARENOJ DECI: Gradonačelnik Novog Sada primio predstavnike Fondacije "Privrednik"

Novosti onlajn

27. 09. 2020. u 00:12

O NASTAVKU i mogućnostima za jačanje dugogodišnje, plodne saradnje Grada Novog Sada i Srpskog privrednog društva Fondacije "Privrednik" razgovarali su juče gradonačelnik Miloš Vučević i član Gradskog veća Milorad Radojević sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i profesorom Jovom Radićem, čelnicima institucije sa dugom i bogatom tradicijom i od izuzetnog društvenog značaja.

ПОМОЋ НАДАРЕНОЈ ДЕЦИ: Градоначелник Новог Сада примио представнике Фондације Привредник

Foto Pres služba Grada

Prilikom susreta u Gradskoj kući gradonačelnik je podsetio da je Novi Sad, početkom devedesetih godina prošlog veka, aktivno učestvovao u obnavljanju te dobročiniteljske fondacije koja je svom narodu na usluzi više od stoleća.

- Čast je i privilegija kada ste u prilici da pomažete onima kojima je to potrebno.

Podržavamo rad ove Fondacije godinama i trudićemo se da zajedno sa njenim predstavnicima i ubuduće budemo na visini zadatka - poručio je Vučević napominjući da Grad trenutno stipendira 50 "Privrednikovih" štićenika, sa po 10.500 dinara mesečno.

STIPENDISTI

"PRIVREDNIK" stipendira srednjoškolce i studente koji su najbolji u svojim generacijama i nemaju zavidno imovinsko stanje.

- Pomoć je od velikog značaja za njihovo dobro koje je i dobro zajednice - poručio je mitropolit Porfirije.

Budući da u gradskom budžetu ima mogućnosti za jaču podršku, on je dodao da će biti razmotreno da li da pojedinačne stipendije budu povećane ili da se ide na veći obuhvat korisnika.

- Ta deca su sjajna, sretali smo se sa njima. Oni su zaista uzvratili, na najbolji mogući način, time što su postali dobri ljudi, marljivi, posvećeni i uspešni. Naša je obaveza da im pomognemo kada se trude i hoće da uče, posebno zbog toga što imaju slabije materijalne mogućnosti - rekao je gradonačelnik.

SOLIDARNOST

VIŠE od 120 godina proteklo je od osnivanja Srpskog privrednog društva "Privrednik" koji je, ukidan i oživljavan. Tokom svoja tri života stipendirao je više od 40.000 dece, budućih profesora, lekara, inženjera i mnogih drugih profesija.

Mitropolit Porfirije čestitao je Vučeviću ponovni izbor na funkciju gradonačelnika, poželevši mu uspešan rad.

On je podsetio na istorijat tog humanitarnog fonda osnovanog još u 19. veku, ukinutog 1947. i reosnovanog 1993. godine u Novom Sadu.

- Grad Novi Sad neprestano podržava rad "Privrednika". Stalni je donator Fonda, jedan od najvećih, uz Pokrajinu, Republiku, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Maticu srpsku i Srpsku pravoslavnu crkvu. Zahvalni smo na tome i nadamo se da će saradnja biti plodotvorna i ubuduće - rekao je dr Porfirije i podsetio da mreža organizacija Fonda "Privrednik" postoji u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj i širom gradova Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih