STANOVI ZA RASELJENE I SOCIJALNO UGROŽENE: Stanari kolektivnih centara u opštini Štrpce uskoro u novim domovima (FOTO)

D.Zečević

24. 09. 2020. u 11:50

PREDSTAVNICI Ministarstva za povratak u koovskoj Vladi i Danskog saveta za izbeglice obišli su danas (juče) radove na pet novih zgrada namenjenih raseljenim licima iz Kolektivnih centara i socijalno ugroženim porodicama u opštini Štrpce.

СТАНОВИ ЗА РАСЕЉЕНЕ И СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ: Станари колективних центара у општини Штрпце ускоро у новим домовима (ФОТО)

Foto: D.Z.

Kako ističu iz Ministarstva za povratak, završetak radova na pet novih zgrada sa ukuno 110 stanova biće realizovan u naredne tri nedelje, posle čega se očekuje tehnički prijem i opremanje stanova u celosti.Stanove će, kako ističu iz ovog Ministarstva, dobiti 86 porodica iz Kolektivnih centara dok je planirnao da preostale 24 slobodne stambene jedinice budu dodeljene socijalno najugroženijim porodicama iz Štrpca.

- Raduje me što smo napravili zgrade po najvišim arhitektonskim standardima za one koji su morali da napuste svoje domove i koji već 20 godina žive u koliktivnim centrima u nehumanim uslovima. Očekujem da nakon mnogo odlaganja, do kraja godine konačno zatvorimo sve kolektivne centre u opštini Štrpce i istovremeno u drugim opštinama započnemo iste projekte- izjavio je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Foto: D.Z.

 

Inače,prva faza projekta pod nazivom ”Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Kosovu”, u sklopu kojeg su izgrađene zgrade u Štrpcu, finasiran je od strane Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak. Očekuje se da se 169 korisnika iz pet kolektivnih centara u Štrpcu useli u svoje nove stanove do kraja ove godine.

Osim zatvaranja kolektivnih centara u Štrpcu, do kraja godine je planirano i useljenje porodica u kompletno renovirane stanove kolektivnog centra ”Bergen” u selu Ugljare u opštini Gračanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna