ČEP BIO SAMO NJIHOVA PRIČA: Upornost četiri devojčice iz Batulovca kod Vlasotinca inspirisala i odrasle

I. MITIĆ

21. 09. 2020. u 18:20

DEVOJČICE iz Batulovca kod Vlasotinca - Sara Stanković, Andrea Stojiljković, Ivona Pešić i Sofija Stanković, uzrasta od devet do 13 godina - šest meseci su sakupljale plastične zatvarače za flaše bačene na otpad, kako bi dale svoj doprinos akciji nazvanoj "Čep za hendikep" i tako pomogle osobama sa invaliditetom.

ЧЕП БИО САМО ЊИХОВА ПРИЧА: Упорност четири девојчице из Батуловца код Власотинца инспирисала и одрасле

Foto OU u Vlasotincu

Sve je, kažu, počelo u njihovoj školi, a njih četiri su ostale uporne čak i kada je akcija zvanično završena. Džakove sa čepovima koje su same prikupile su predale regionalnom Udruženju distrofičara.

- Zatvarače smo najpre sakupljale u našem selu, posle i u susednoj Konopnici, ne obazirući se na podsmehe nekih drugara koji nisu ni pomišljali na to da nam se pridruže - objašnjava jedanaestogodišnja Andrea Stojiljković.

Korisna MOTIVACIJA

KADA je priča o ove četiri devojčice dospela u javnost, žitelji njihovog sela su odlučili da ih podrže. Najpre ih je podržalo petoro vršnjaka, a onda i stariji, pa Batulovčani sada aktivno prikupljaju čepove sa plastičnih flaša.

- U mrežastim kontejnerima za prikupljanje plastične ambalaže sada ima flaša, ali nijedna nema čep. Čak i bake sada brinu o tome da nijedan zatvarač ne bude bačen u kontejner - ističe Slaviša Pešić.

A potpredsednik pomenutog udruženja Dragana Petrović - uz zahvalnost devojčicama kojima su, kao uzdarje, obezbedili prigodne poklone - kaže da će njihov gest doprineti boljem i lepšem odrastanju desetoro dece iz ovog regiona koja su obolela od mišićne distrofije.

Foto OU u Vlasotincu

Ponosan je i potpredsednik Saveta Mesne zajednice u Batulovcu Slaviša Pešić koji im je bio ponudio pomoć oko prevoza čepova sakupljenih u susednom selu, ali su mu Sara, Ivona, Andrea i Sofija zahvalile rečima: "Hvala, ovo je naša priča". Bravo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)