KORONE NEMA U VRANJSKIM ŠKOLAMA: Bez potvrđenih slučajeva zazare u gradu pod Pržarom

D. Ristić

19. 09. 2020. u 12:14

ZVANIČNI podaci kažu da nema potvrđenih slučajeva zaražavanja virusom u vranjskim školama.

КОРОНЕ НЕМА У ВРАЊСКИМ ШКОЛАМА: Без потврђених случајева зазаре  у граду под Пржаром

Foto: D.Ristić

Iako je sredinom nedelje ministar prosvete MLaden Šarčević izjavio da je virusom korona zaraženo 16 učenika u Beogradu, a da sporadičnih slučajeva ima u još nekoliko gradova, među kojima je i Vranje, nadležni u gradu pod Pržarom navode da opasnosti, za sada, nema. Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović kaže da je neposredno po početku školske godine bio jedan sumnjiv slučaj u Tehničkoj školi, ali da nije potvrđeno prisustvo virusa korona.

Epidemiolog vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Slađan Stanković pojašnjava da je kod tog učenika rađen brzi test, ali ne i PCR test, koji jedino može da potvrdi da je došlo do zaražavanja.

- Taj učenik je imao simptome, upućen je na brzi test, ali nemamo podatke da je radio i PCR test, što može da ukaže da lekari nisu smatrali da treba da ga radi. Ni u ovom slučaju, niti u bilo kom drugom slučaju, nemamo potvrdu PCR testom da je korona ušla u vranjske škole - kaže dr Stanković.

ZZJZ ima obavezu da prati situaciju, dodaje epidemiolog, svakodnevno dobija takozvano "nulto izveštavanje" iz svih škola, a dobija i prijavu za svakog učenika sa simptomima respiratorne infekcije.

- Bitno je da se pravovremeno reaguje i da se svako dete sa sumnjivim simptomima izoluje u kući, kao i da se pošalje na pregled kod lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije