NOVAK U MATEMATICI KAO IMENJAK U TENISU: Mladi genije iz Kikinde dao rešenja koja nisu znali ni oni koji su osmislili zadatke (FOTO)

R. ŠEGRT

18. 09. 2020. u 07:41

OSNOVCA iz Kikinde Novaka Despotovića znaju svi profesori i doktori matematike u Srbiji.

НОВАК У МАТЕМАТИЦИ  КАО ИМЕЊАК У ТЕНИСУ: Млади геније из Кикинде дао решења која нису знали ни они који су осмислили задатке (ФОТО)

Foto R. Šegrt

Razlog nije samo njegova pobeda na državnom prvenstvu koje je ovog leta organizovalo Društvo matematičara Srbije, na kojem je trijumfovao sa maksimalnih 100 bodova, već i to što je za čak dva, od ukupno pet zadataka ponudio rešenja koja nisu znali ni oni koji su osmislili te matematičke probleme. Već desetak meseci, zadatke mu ne postavlja ni nastavnica u školi, već ih sam pronalazi...


- Zadaci na Državnom prvenstvu su bili teški, ali sam ih uradio za četrdesetak minuta, a onda ih razrađivao i objašnjavao kako sam došao do rešenja. Vežbao sam čitave godine i zadovoljan sam uspehom u konkurenciji pobednika okružnih takmičenja - kaže Novak, koji izvrsne rezultate postiže i u informatici.

ČESTITKE Mladog genija je ugostio i gradonačelnik Nikola Luka/Foto R. Šegrt

 


A, na njegove uspehe je - pored roditelja - posebno ponosna i njegova nastavnica iz OŠ "Vuk Karadžić" Vesna Kiurski. Dok se ona priprema za odlazak u penziju, njen učenik očekuje upis u beogradsku Matematičku gimnaziju.

BISERI

- MOJI đaci su bili, a sada su doktori fizike Ivan Adamović i Stevan Nađ Perge, Ivan Stanić je završio Matematičku gimnaziju i upisao je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu. Po dosad ostvarenim rezultatima, Novak Despotović je već sada u rangu Stevana koji je doktorirao na Tehnološkom univerzitetu u Delftu, u Holandiji - ne skriva ponos nastavnica Vesna Kiurski.


- Iako me je već odavno nadmašio, Novak uvek istakne zahvalnost zbog naše saradnje. Pratim ga od trećeg razreda i na dodatnim časovima sam odmah uočila njegovu veštinu i brzinu u rešavanju zadataka, a sada pohađa nastavu po IOP 3 programu, obogaćenom i proširenom za učenike sa posebnim sposobnostima. Na međunarodnom takmičenju nazvanom "Kengur bez granica", Novak je osvojio maksimalnih 150 poena, te kući doneo jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Foto R. Šegrt

Zahvaljujući njemu, ja sam se tek u 63. godini pozabavila pravilnim sedmouglom i devetouglom, što nisam učila ni tokom studija, ali matematika je živa nauka i stalno se razvija - ponosno objašnjava Vesna Kiurski.

Foto R. Šegrt

 


Inače, mladi Despotović je sklonost ka brojevima iskazao još pre polaska u školu, rešavajući sudoku zagonetke i matematičke igrice. Sa tri godine je - uz starijeg brata koji je bio prvak - naučio da čita, a već u trećem razredu je počeo da se takmiči. I, odmah je osvojio treću nagradu na pomenutom međunarodnom takmičenju "Kengur baz granica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka