UMESTO ZA SABOR NOVAC ZA ASFALT: Odluke odbornika SO Lučani o smanjenju troškova za javna preduzeća i opštinsku upravu

V. ILIĆ

10. 09. 2020. u 07:20

ODBORNICI SO Lučani doneli su odluku da se troškovi u svim javnim preduzećima i Opštinskoj upravi smanje isključivo na osnovne, dok su potpuno ukinuti planirani troškovi za organizaciju Sabora trubača i drugih manifestacija u opštini Lučani, jer su odložene sve manifestacije u 2020. godini zbog epidemije virusa korona.

УМЕСТО ЗА САБОР НОВАЦ ЗА АСФАЛТ: Одлуке одборника СО Лучани о смањењу трошкова за јавна предузећа и општинску  управу

Foto K. Mihajlović

Ovom odlukom, odbornici su preusmerili dodatnih 15 miliona za asfaltiranje puteva uz učešće građana po modelu dva prema jedan, kako bi se nastavila realizacija cilja da se što više puteva stavi pod asfalt, a što manje zasipa šutom.

Ovim rebalansom takođe je opredeljeno novih osam miliona za opremanje sportske hale u Lučanima koja se intenzivno privodi nameni, kao i dodatnih sedam miliona za projektovanje i uređenja opštinskih vodotoka prvog i drugog reda i za projektovanje uređenja reke Bjelice u Guči nizvodno od srednje škole. Preusmereno je i 3,5 miliona dinara za završetak vodovoda u Lisicama, kao i milion i po dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za osnovne škole.

MINUS POSLE POPLAVE

POJAČANI troškovi su usledili zbog brojnih poplava, otkupa zemlje za izgradnju nasipa i nadoknada za nastale štete, što je dovelo do konačnog deficita budžeta za 2019. godinu u vrednosti od 42 miliona, koji će biti pokriven prihodima stečenim u prethodnim godinama - zaključeno je na sednici. Prema izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine, konstatovano je da ukupni prihodi koji su u tom periodu ostvareni iznose 322 miliona dinara.

Odbornici su, između ostalog, doneli i odluku o putevima u opštini Lučani kojom će u potpunosti zaštititi sve puteve koji su poslednjih godina asfaltirani. Odlukom je definisano ograničenje nosivosti na 20 tona ukupne mase na opštinskim putevima drugog reda, kao i 15 tona na nekategorisanim putnim pravcima. Odluka je usledila nakon učestalog prisustva teških saobraćajnih mašina, a koje intenzivno urušavaju i oštećuju puteve na našoj teritoriji.

ODLUKA Rebalans i preusmeravanje sredstava, Foto arhiva

- Opština je poslednjih godina, zajedno sa republikom, značajno investirala u asfaltiranje brojnih putnih pravaca u cilju savremenijeg i funkcionalnijeg života naših sugrađana i zato se mora stati u zaštitu izgrađenih puteva koji godinama nisu rađeni - rekao je predsednik opštine Milivoje Dolović.

Skupština je donela i odluku o završnom računu opštine Lučani za prethodnu godinu, u kojoj se navodi da se u budžet slilo ukupno 671, dok su novčani odlivi bili veći i iznosili su 713 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede