NEĆE KAMENOLOM: Peticiju za očuvanje Babe potpisalo 2.720 Paraćinaca

Зорана Рашић
Zorana Rašić

05. 09. 2020. u 11:30

NEFORMALNA grupa građana "Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje", predala je staroj opštinskoj vlasti - dan pre konstituisanja novog saziva Skupštine opštine, peticiju sa 2.720 potpisa građana protiv izgradnje još jednog rudnika na Babi.

НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ: Петицију за очување Бабе потписало 2.720 Параћинаца

Foto Z.Rašić

 Dragan Ristić, žitelj Plane i jedan od inicijatora akcije, ističe da je toliki broj potpisa podrške prikupljen za samo sedam dana.

- Gotovo svi građani s kojima smo kontaktirali potpisali su, pa smo peticiju predali opštinskim službama i očekujemo da one reaguju u skladu sa voljom naroda - kazao je Ristić. On je naglasio da će prikupljanje potpisa biti nastavljeno jer mnogi nisu fizički stigli da potpišu, te da je "volja naroda" jasna, a to je da ne žele na rastojanju od samo jednog kilometra treći kamenolom na planini u čijoj blizini žive. Već prethodna dva donela su dosta nevolja.

Potpisivanje peticije počelo je kod manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju budući da je lokacija budućeg kamenoloma samo 500 metara od te svetinje. Stanovnici sela u okolini Babe smatraju da bi novi rudnik naneo štetu prirodi, poljoprivredi, te da bi posebno - zbog detonacija, bile ugrožene vode. Tvrde da je investitor, "Kruševacput" iz Kruševca, počeo pripremne radove iako nije donet Plan detaljne regulacije za to područje.

STOJE MAŠINE INVESTITORA

NA gradilištu budućeg kamenoloma nema radova poslednjih desetak dana, kažu građani koji su predali peticiju. Dovezene su mašine i one tu stoje, a potpisnici se nadaju da radova neće ni biti i da će Baba ostati planinarima i paraglajderistima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna