"DECU ULICE" ODUZIMAJU OD RODITELJA: Zaštitnik građana izneo podatke o maloletničkom prosjačenju

V.C.S.

01. 09. 2020. u 20:02

ORGANIZATORI prosjačenja dece u Srbiji u poslednjih godinu i po dana nisu procesuirani, a pred prekršajnim sudovima našli su se samo pojedinačni slučajevi. Procesuirano je svega 1.135 za godinu i po dana, a svega šest slučajeva za takozvano prosjačenje u grupi, ukazao je Zaštitinik građana Zoran Pašalić.

ДЕЦУ УЛИЦЕ ОДУЗИМАЈУ ОД РОДИТЕЉА: Заштитник грађана изнео податке о малолетничком просјачењу

Foto: P.Mitić

On je napomenuo da je reč o veoma malom broju slučajeva u odnosu na realnost, i dodao da među procesuiranima ima i maloletnika, a za decu do 16 godina odgovaraju roditelji.

Najviše prosjačenja je u velikim gradovima, a radi zaštite interesa dece neophodna je, smatra ombudsman, bolja saradnja između nadležnih institucija. Zbog toga je Kancelarija Zaštitnika građana uputila Ministarstvu za rad i socijalna pitanja preporuku da se stavi van snage uputstvo iz 2018, kojim je centrima za socijalni rad sugerisano da deca koja rade na ulici i bave se prosjačenjem treba u sudskom postupku da budu oduzeta od roditelja, odnosno da se upute u domove ili u hraniteljske porodice.

- Mislimo da ovo nije bilo najbolje rešenje jer tu se ne štite interesi deteta. Prosjačenje nije samo prekršaj i često deca koja se bave prosjačenjem potiču iz ekstremno siromašnih porodica, zbog čega svaki slučaj treba individualizovati - kaže Pašalić, i dodaje da ukoliko nije to u pitanju, slobodno možemo govoriti o "organizovanom kriminalu".

Prema podacima Ministarstva za rad, dostavljenim Zaštitniku građana, na osnovu periodičnih izveštaja centara za socijalni rad, u Srbiji je u proteklom periodu obezbeđena zaštita za ukupno 96 "dece ulice". Dvadesetoro je smešteno u hraniteljsku porodicu, 44 u domove za decu bez roditeljskog staranja ili prihvatnu stanicu, a 28 je oduzeto od roditelja i pokrenuti su sudski postupci za lišenje roditeljskog prava. Za četvoro dece se planira izmeštanje iz porodice.

Sa 82 porodice i 11 maloletnika se radi na uspostavljanju roditeljske kompetencije, kako bi deca ostala u svom porodičnom okruženju, a 67 porodica se nalaze na praćenju organa starateljstva pri centrima za socijalni rad.

KAZNE DO 30.000

ZAKON o javnom redu i miru, predviđa novčanu kaznu za individualno prosjačenje od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana, a ako je reč o krivičnom delu koje je izvršeno u grupi od tri ili više lica, zaprečena je kazna od 10.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!