DECU ULICE ODUZIMAJU OD RODITELjA: Zaštitnik građana izneo podatke o maloletničkom prosjačenju

V.C.S.

01. 09. 2020. u 20:02

ДЕЦУ УЛИЦЕ ОДУЗИМАЈУ ОД РОДИТЕЉА: Заштитник грађана изнео податке о малолетничком просјачењу

Foto: P.Mitić

ORGANIZATORI prosjačenja dece u Srbiji u poslednjih godinu i po dana nisu procesuirani, a pred prekršajnim sudovima našli su se samo pojedinačni slučajevi. Procesuirano je svega 1.135 za godinu i po dana, a svega šest slučajeva za takozvano prosjačenje u grupi, ukazao je Zaštitinik građana Zoran Pašalić.

On je napomenuo da je reč o veoma malom broju slučajeva u odnosu na realnost, i dodao da među procesuiranima ima i maloletnika, a za decu do 16 godina odgovaraju roditelji.

Najviše prosjačenja je u velikim gradovima, a radi zaštite interesa dece neophodna je, smatra ombudsman, bolja saradnja između nadležnih institucija. Zbog toga je Kancelarija Zaštitnika građana uputila Ministarstvu za rad i socijalna pitanja preporuku da se stavi van snage uputstvo iz 2018, kojim je centrima za socijalni rad sugerisano da deca koja rade na ulici i bave se prosjačenjem treba u sudskom postupku da budu oduzeta od roditelja, odnosno da se upute u domove ili u hraniteljske porodice.

- Mislimo da ovo nije bilo najbolje rešenje jer tu se ne štite interesi deteta. Prosjačenje nije samo prekršaj i često deca koja se bave prosjačenjem potiču iz ekstremno siromašnih porodica, zbog čega svaki slučaj treba individualizovati - kaže Pašalić, i dodaje da ukoliko nije to u pitanju, slobodno možemo govoriti o "organizovanom kriminalu".

Prema podacima Ministarstva za rad, dostavljenim Zaštitniku građana, na osnovu periodičnih izveštaja centara za socijalni rad, u Srbiji je u proteklom periodu obezbeđena zaštita za ukupno 96 "dece ulice". Dvadesetoro je smešteno u hraniteljsku porodicu, 44 u domove za decu bez roditeljskog staranja ili prihvatnu stanicu, a 28 je oduzeto od roditelja i pokrenuti su sudski postupci za lišenje roditeljskog prava. Za četvoro dece se planira izmeštanje iz porodice.

Sa 82 porodice i 11 maloletnika se radi na uspostavljanju roditeljske kompetencije, kako bi deca ostala u svom porodičnom okruženju, a 67 porodica se nalaze na praćenju organa starateljstva pri centrima za socijalni rad.

KAZNE DO 30.000

ZAKON o javnom redu i miru, predviđa novčanu kaznu za individualno prosjačenje od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana, a ako je reč o krivičnom delu koje je izvršeno u grupi od tri ili više lica, zaprečena je kazna od 10.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Anja

01.09.2020. 20:36

Na koji broj telefona (da je dostupan 24h) možemo prijaviti decu koja prose? Kada bi kazne bile veće, možda onda ne bi toliko prosili. Pre neki dan kada sam se vraćala sa Ade, Romkinja je plakala i prosila, previjala se od bolova jer joj je ruka bila natečena. Jasno mi je da je namerno udarena u ruku, kako bi doživljaj prošnje bio efektivniji. Užas! Država sa pod hitno preduzme mere za ovakve stvari! Građani bi prijavljivali prosjake samo da imaju informaciju kome!

Alex

02.09.2020. 04:47

U Nisu svi vide i znaju te "makroe" koji koriste decu i nikom nista. Od policije do socijalnih (ne)radnika. (Juce su u centru prosile bukvalno bebe od 3-4 godine. Ljudi su se krstili i levom i desnom rukom. Strasno!). Zatvoriti te zlotvore na nekih 10+godina (bez mogucnosti pomilovanja), a decu uzeti i raditi zestoko na njihovom vaspitanju i mentalnom zdravlju jer su oni jadni zestoko ispranog mozga da osim prosjacenja, kradje i necasnog posla ne znaju i ne shvataju nista drugo. I apsolutno nikakav kontakt sa prethodnim okruzenjem dok se "ne izlece" od ulicnog zivota i navika. Tek onda imaju sansu za normalnu reintegraciju u drustvo.