LEGALAN KUBIK DO 6.500 DINARA: Na zahtev vlasnika stovarišta, vlasti u Somboru zaustavile prodaju drva na ulicama

J. BEKIĆ

29. 08. 2020. u 18:38

ZAHVALjUJUĆI gradskoj samoupravi i svim inspekcijskim službama, ovog leta u Somboru više nema nelegalnih prevoznika, odnosno prodavaca ogreva na ulicama.

ЛЕГАЛАН КУБИК ДО 6.500 ДИНАРА: На захтев власника стоваришта, власти у Сомбору зауставиле продају дрва на улицама

Dobra ponuda uglja i drva / Foto J. B.

Mesečno je u gradu na zapadu Bačke dolazilo oko 25 kamiona sa raznih strana koji su istovarili oko 1.200 kubika raznog drveta. Vlasnici stovarišta iz ovog grada tvrde da su divlji trgovci tako zarađivali oko 6.000.000 dinara, pa su zbog toga ovdašnje drvare ogreva bile na gubitku.

- Šest vlasnika drvara su potpisali molbu gradskim vlastima, komunalnoj i tržišnoj inspekciji sa zahtevom da se spreči nelegalna prodaja ogreva na ulicama Sombora - kaže Boro Buča, vlasnik drvare "Ogrev BB plus" u Somboru.

On dodaje da su drvari zahvalni svim službama koje su sprečile nelojalnu prodaju drva. Grejna sezona je na pragu, a oni koji se greju na na drva ili ugalj uveliko nabavljaju ogrev, a u stovarištima kažu da je ponuda dobra.

U stovarištu "Ogrev BB plus" kupcima je na raspolaganju ogrevno drvo. Cena kubika bukve, cera, bagrema i graba je 6.200 dinara. U drvari "Markos" kubik isečenog drveta košta 6.500 dinara. U stovarištu ogreva "Komerc Rodić" može se kupiti sušeni ugalj iz kolubarskog rudnika po ceni od 13.000 po toni, lignit po 8.000 dinara, i kameni ugalj iz Banovića koji staje 15.000 po toni. U ponudi su tvrda ogrevna drva. Kubik bukve, bagrema i cera, staje 6.500 dinara.

Somborci koji se greju na drva ne dele zadovoljstvo vlasnika drvara.

- Znam da preprodavci ne plaćaju porez, niti imaju troškove kao zvanični trgovci, ali za nas potrošače je veoma bitna cena, koje su sada veće nego prošle godine - priča nam V. S. - Iako su me dva puta prevarili oko kubikaže, cena po kubiku ogrevnog drveta nije prelazila 5.000 dinara. Sada ću za sedam kubika morati da odvojim čak desetak hiljada više nego pre.

Prema rečima Nenada Rodića, vlasnika stovarišta, najviše se traže sušeni ugalj i bukva. On dodaje da ima dovoljnih količina svih vrsta ogreva. Trenutno je nabavka u jeku, a prodavci očekuju da će ona potrajati do kraja septembra ili do polovine oktobra.

ODLOŽENO PLAĆANjE

OGREV kupci mogu nabaviti na nekoliko rata, odnosno čekovima i kreditnim karticama. Osim toga, u cenu ogreva je uračunata seča i prevoz od stovarišta do kupca u gradu. - Razumemo građane da imaju izdataka oko nabavke ogreva, zimnice, opremanje đaka i zato pružamo ovu pogodnost, otplatu na rate - veli Boro Buča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju