ISTORIJAT EKONOMSKIH VEZA FRANCUSKE I SRBIJE: Pogledajte novo predavanje održano u Kulturnom centru Novog Sada

Novosti online/J.S.

20. 08. 2020. u 21:59

PREDAVANjE dr Aleksandre Kolaković na temu „Ekonomski interesi Francuske u Srbiji tokom 19. veka" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ИСТОРИЈАТ ЕКОНОМСКИХ ВЕЗА ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ: Погледајте ново предавање одржано у Културном центру Новог Сада

Foto: Dr Aleksandra Kolaković (KCNS)

Dr Kolaković predavanje je započela pričom o otvaranju prvog francuskog konzulata kao i o doprinosu agenta francuske obaveštajne službe Mišela Manjana u otvaranju parobrodskih linija u Kneževini Srbiji, trgovinskoj saradnji ove dve države, kao prenosu pušaka i mašina za topljenje olova iz Francuske za Srbiju:

- Ovo je jedan bitan momenat, jer sad prvi put imamo ulazak francuske vojne industrije, dakle, proizvodnje naoružanja u Srbiju.

U daljem izlaganju, Kolaković je ukazala na francuski uticaj na Srbiju u njenim odnosima s Osmanskim carstvom, kao i na same odnose Francuske i Osmanskog carstva.U nastavku predavanja, bilo je reči o odnosu ove dve države posle sticanja nezavisnosti Srbije.

Zahvaljujući ovoj situaciji, uskoro dolazi do sklapanja ugovora između Kraljevine Srbije i Generalne Unije o izgradnji železnice.Međutim, kako je Generalna Unija ubrzo pala pod stečaj,Srbija 1884. dobija prvi državni zajam od Francuske, a tri godine kasnije uz francuski, Srbija dobija i nemački i austrijski kapital za duvanski monopol.

Dr Kolaković je napomenula i da se zbog stečaja Generalne Unije, prvi put u Srbiji poteglo pitanje mita i korupcije. Predavanje je privedeno kraju objašnjavanjem uloga književnih dela de Šole i Renea Mijea koja su opisivala vojne, političke i trgovinske odnose tog doba ove dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024