ISTORIJAT EKONOMSKIH VEZA FRANCUSKE I SRBIJE: Pogledajte novo predavanje održano u Kulturnom centru Novog Sada

Novosti online/J.S.

20. 08. 2020. u 21:59

ИСТОРИЈАТ ЕКОНОМСКИХ ВЕЗА ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ: Погледајте ново предавање одржано у Културном центру Новог Сада

Foto: Dr Aleksandra Kolaković (KCNS)

PREDAVANJE dr Aleksandre Kolaković na temu „Ekonomski interesi Francuske u Srbiji tokom 19. veka" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Dr Kolaković predavanje je započela pričom o otvaranju prvog francuskog konzulata kao i o doprinosu agenta francuske obaveštajne službe Mišela Manjana u otvaranju parobrodskih linija u Kneževini Srbiji, trgovinskoj saradnji ove dve države, kao prenosu pušaka i mašina za topljenje olova iz Francuske za Srbiju:

- Ovo je jedan bitan momenat, jer sad prvi put imamo ulazak francuske vojne industrije, dakle, proizvodnje naoružanja u Srbiju.

U daljem izlaganju, Kolaković je ukazala na francuski uticaj na Srbiju u njenim odnosima s Osmanskim carstvom, kao i na same odnose Francuske i Osmanskog carstva.U nastavku predavanja, bilo je reči o odnosu ove dve države posle sticanja nezavisnosti Srbije.

Zahvaljujući ovoj situaciji, uskoro dolazi do sklapanja ugovora između Kraljevine Srbije i Generalne Unije o izgradnji železnice.Međutim, kako je Generalna Unija ubrzo pala pod stečaj,Srbija 1884. dobija prvi državni zajam od Francuske, a tri godine kasnije uz francuski, Srbija dobija i nemački i austrijski kapital za duvanski monopol.

Dr Kolaković je napomenula i da se zbog stečaja Generalne Unije, prvi put u Srbiji poteglo pitanje mita i korupcije. Predavanje je privedeno kraju objašnjavanjem uloga književnih dela de Šole i Renea Mijea koja su opisivala vojne, političke i trgovinske odnose tog doba ove dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

sasadr

21.08.2020. 11:29

Шта је било у 19 веку било је. Мене интересује шта се догађа са Французима и Србима у 20 а још важније у 21 веку.

dragan

21.08.2020. 14:35

Francuska je uspela da naoruza srbiju (pocétak industralizacije u rat) da bi sad dosli do beogradski metro et verovatno nova buduca linija (TGV) Beograd - Nis. Ekonomski dobro za Sribiju i Francusku ! hvala za predavanje. Pozdrav iz Pariza