CRNA GORA – POLITIKA DUHOVNOG PREUMLJENJA: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

J. S.

19. 08. 2020. u 22:27

PREDAVANjE Milorada Vukašinovića na temu „Crna Gora između kopna i mora: politika duhovnog preumljenja" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ЦРНА ГОРА – ПОЛИТИКА ДУХОВНОГ ПРЕУМЉЕЊА: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: Milorad Vukašinović (KCNS)

Vukašinović je započeo predavanje osvrćući se na vreme šezdesetih godina u SFRJ i njenim odnosom s Vatikanom. To je bio uvod za priču o „pacovskim kanalima" i pojašnjenje o tome šta se dogodilo sa Njegoševom kapelom, kao i odakle su potekle ideje za njeno rušenje.

Pomenuvši knjigu gde se nalaze tajno snimljeni razgovori Tita i hrvatskog obaveštajca, Vukašinović objašnjava:„U tom razgovoru Broz otvoreno govori o tome da mu je želja da posle njegove smrti Hrvatska postane samostalna država sa srpskim teritorijama."

Predavač se na to nadovezao govoreći o levopravaškim idejama (poteklim iz Hrvatske) koje su polako prodirale na tlo Crne Gore.

U nastavku predavanja, Vukašinović je govorio o političkim prilikama u vreme  nastanka SRJ, što je imalo za posledicu izloženost zapadnim agresorskim idejama kojima se nakon sporazuma u Dejtonu, pridružio i deo rukovodstva Đukanovićeve  partije. Zatim je bilo reči o stavu i izjašnjavanju Crne Gore i njenog naroda u odnosu na Srbiju po pitanju NATO agresije, referenduma o izlasku iz države sa Srbijom, kao i demonstracijama na Kosovu i Metohiji (2008) i učlanjenju Crne Gore u NATO.

Predavač je potom zaključio: „Crna Gora se na neki čudan način vratila sebi, svome svojstvu, svojoj samosvojnosti i svom tradicionalnom srpskom i pravoslavnom identitetu."

Na samom kraju predavanja, Vukašinović je razjasnio simboličke termine Kopna i Mora koji se nalaze i u samom naslovu predavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)