NEOBIČAN PROJEKAT KRUŠEVAČKOG NARODNOG MUZEJA - KUĆE SIMIĆA: Zaboravljene igračke kao uspomene iz detinjstva

Sofija BABOVIĆ

16. 08. 2020. u 14:30

POSLE više meseci sakupljanja uspomena iz detinjstva Kruševljana tokom epidemije kovida 19, završen je originalan projekat Narodnog muzeja - Kuće Simića "Više od igre - dečje igre nekad i sad".

НЕОБИЧАН ПРОЈЕКАТ КРУШЕВАЧКОГ НАРОДНОГ МУЗЕЈА - КУЋЕ СИМИЋА: Заборављене играчке као успомене из детињства

Foto: Muzej

Stručnjaci su uspeli da prikupe na desetine tekstova o pomalo zaboravljenim dečjim igrama iz 20. veka, fotografije koje ilustruju dečje rođendane, okupljanja i najbezbrižniji deo života, ali i same igračke koje su obeležile odrastanje različitih generacija u Kruševcu.

Automobilčići, klikeri, barbike, praćke, domine, hula-hop, rolšue, porculanske lutke, biće zajedno sa pričama o "žmurki", "između dve vatre", "neka bije, neka bije" - deo jedinstvene izložbe na jesen, koja će, sva je prilika, biti otvorena u skladu sa posebni epidemiološkim pravilima.

POSEBAN segment izložbe biće i igračke iz etnografske zbirke muzeja.

- Cela izložba pripremana je onlajn, priče i foto-dokumentacija pristizali su nam putem društvenih mreža i elektronskom poštom, a kada je počeo rad muzejskih ustanova krajem aprila, dobili smo i prve igračke na našu adresu - kaže kustos Zorana Kovačević. - Nedavno je o pripremi naše izložbe izašao stručni tekst Nacionalnog komiteta IKOM Srbije, koji se bavi problematikom rada muzeja tokom pandemije. Bio je izazov da se ceo projekat realizuje na ovaj način, ali mislim da smo zahvaljujući Kruševljanima koji su nam se javljali iz celog sveta dobili sjajan rezultat.

KAKO se igrala "žmurka", "zaleđeni deda", šta je "šuga", saznaje se iz priče Vesne Bogdanović, koja će takođe biti deo kataloga koji je u pripremi.

- Mi kao deca nikada nismo bili bolesni, a od višesatnog igranja i zdravog načina života nismo ni imali vremena kada da se razbolimo. Deca nisu znala u naše vreme ni za dečji dijabetes, celulit, gojaznost -zapisala je Vesna Bogdanović.

Foto: Muzej

Dečje igre, posvedočili su Kruševljani, zavisile su od godišnjeg doba.

- U proleće i jesen bi najčešće pravili kolače od blata, a zimi sneška, tunele od snega, sankali se i grudvali ili se tociljali (klizali) - prisećala se Kruševljanka Gordana Simić. - Leti smo vozili trotinete i rolšue, sve dok se ne bi upalila ulična rasveta.

Foto: Muzej

UČESTVUJU I POSETIOCI

KUĆA Simića već godinama razvija interaktivne izložbe u kojima najneposrednije učestvuju i posetioci muzeja. U ovom izložbenom prostoru do sada su organizovane i postavke starinskih recepata, odeće, rođendana, uspomena sa putovanja, predstavljani su slavski i drugi običaji, a neretko su samu izložbu pratile i "radionice" - susreti sa posetiocima, učesnicima izložbe, koji su na licu mesta pripremali i predstavljali eksponate iz same postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)