"KREATIVNE DESPOTOVČANKE" IZRAĐUJU UNIKATNE PROIZVODE: Sirupom od lavande leče stres i depresiju (FOTO)

Zorica GLIGORIJEVIĆ

16. 08. 2020. u 16:30

UDRUŽENjE žena "Kreativne Despotovčanke" izrađuje nekoliko unikatnih proizvoda, među kojima su melemi od kore zove, džem od zovinih bobica i sirup od nane, a pravi bum izazvao je sirup od lavande.

КРЕАТИВНЕ ДЕСПОТОВЧАНКЕ ИЗРАЂУЈУ УНИКАТНЕ ПРОИЗВОДЕ: Сирупом од лаванде лече стрес и депресију (ФОТО)

Foto: Z. G.

 Prodaju ih turistima koji obilaze hidrokompleks "Lisine", a četvrtkom su na gradskom trgu.

- Lavanda je zastupljena u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima, dok se u kulinarstvu malo koristi. Odlično se pokazala u aromaterapiji, kao i protiv stresa i depresije, pa je sirup od nje veoma tražen. Pokušavamo da od lavande proizvedemo i eterično ulje. Melemi od kore zove protiv ekcema, opekotina i ogrebotina, koje pravi Aleksandra Milutinović, planuli su na prošlogodišnjem viteškom festivalu "Džast aut". Recept je u njenoj porodici već sto godina - kaže Vesna Aleksić, prosvetni radnik.

Predsednica Udruženja Dragica Marković Miladinović, koja izrađuje nakit i predmete od kože, kaže da je ovo četvrto udruženje u opštini, ali prvo gradsko. Osnovano je avgusta prošle godine, ima 12 članica različite životne dobi i obrazovanja, od prosvetara, preko umetnica i zanatlija, do preduzetkinja i službenica. Cilj im je, veli, da promocijom umetničkih zanata i domaće radinosti afirmišu žensko preduzetništvo, da zastupaju interese žena u privredi i da ih osnaže kako bi se poslovno osamostalile.

ŠIROK SPEKTAR AKTIVNOSTI

PREDSEDNICA udruženja kaže da sve članice sakupljaju lekovito bilje, prave domaće kolače, zimnicu, sokove, eterična ulja...

Melemi od kore zove protiv ekcema, opekotina i ogrebotina, po receptu starom 100 godina

- Daliborka Stanimirović bavi se pletenjem, kao i Katarina Panić, koja i veze i izrađuje nakit, izradom suvenira i umetničkih slika bave se Milica Vuksanović, Ljiljana Stojadinović i Marina Dimitrijević, koja radi i transfer fotografije na drvetu, Tanja Miletić voli dekupaž, Marija Joka pravi korpice za cveće od drveta, Biljana Aleksić domaće kolače, a Dragica Milić suvenire i vodi knjige udruženja - navodi Dragica Marković Miladinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)