VERA NAS JE ODRŽALA: Vasilije Perić o pravoslavlju u Ugljeviku

V. Mitrić

05. 08. 2020. u 17:30

VERA Srbinova, pravoslavlje, u našem kraju, kako što znate, u punom sjaju, zasijalo je još u srednjem veku, kada su slavni Nemanjići, podigli, odavno, već, čuveni Manastir Tavnu.

ВЕРА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА: Василије Перић о православљу у Угљевику

Foto: V. Mitrić

Koreni naše vere, naše duhovnosti, naše kulture, tradicije i običaja duboki su i široki u svakom pogledu, na što smo, s razlogom, ponosni i srećni. I nije čudo što naš narod, za pravoslavlje svoje kaže:

-Vera nas je održala njojzi hvala! Zaista jeste, uvek, kroz vekove, decenije i godine, kaže povodom velikog jubileja 110 godina Crkvene opštine Ugljevik.

Reč je, kako kaže čelnbik Ugljevika, inače potpredesnik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko tuzlanske „ o godinama, koje su pripadale i našim slavnim, divnim i dobrim precima i nama, koji su znali da život bez vere, označava čoveka bez duhovne snage na kojoj su zasnovani svi naši uspesi, ali i bez čega ne bismo mogli da pretrpimo sav onaj jad, muku, bol, tugu, nepravdu i nevolju, koji su nas pratili  svih ovih 110 godina“.

Foto: B. Milošević

- Crkva je odžala veru u našem, ovdađnjem pravoslavnom stanovništvu, ali ne samo to.Razvila je duboki osećaj bliskosti sa našim sunarodnicima sa obe obale Drine i Save – naglašava Perić i dodaje:

-I nije čudo što su mnogi naši ljudi, odavde, u Veliki rat otišli, da brane maticu svoju Srbiju, znajući da se tako brani i svoje ognjište i krst časni i sloboda zlatna. Te njihove lekcije dobro smo zapamtili i držimo do njih mi koji smo, danas, listom, vezani za svoju veru i svoju Majku Srpsku pravoslavnu crkvu. Niko, baš niko, ničim i nikada, ne može da podeli, omeđi, uokviri kako mu padne na um naš srpski, pravoslavni duhovni prostor. Branili smo se i branili. Čuvali i sačuvali. Ostali smo verni veri svojoj i kad to nije bilo n i lako ni jednostavno. Čuvali smo veru svoju u ratovima, kada su nadirali sovajači i okupatori, ali i u miru od onih koji su hteli da je zatru za sva vremena. Bogu hvala nisu uspeli.

Snažan Bogomoljački pokret vladike Nikolaja Velimirovića, najvećeg čeda koji je rodila Majka Pravoslavka posle Svetoga Save, ističe Perić,„pred Drugi svetski rat, u ovom kraju, koji je predvodio, ovde, čuveni arhimandrit Danilo Bilbija, iguman Manastira Tavna, udario je dodatnu snagu ionako verujućem narodu“.

- I bezbožnička vlast nije uspela da ubije duhovnost Srbinovu kao ni oni koji su nas okupirali, osvajali, stavljali na najveće muke i nevolje na koje može da se stavi čovek od mučenja, ubijanja do rada u logoru. Pobedila je duhovna snaga našeg čoveka. Poslednjih dvadesetak godina predstavljaju one za koje se mogu reći da su najbolje što se ikada desilo na relaciji Crkva lokalna vlast. Našu Majku Crkvu doživljavmo kao deo svog živog organizma kao i ona nas. Broj i lepota hramova, koje smo zajedno podigli blagodeti od veronauke i veliko interesovanje za tu nastavu, puni naši hramovi vernika,  koji nisu samo tradicionalisti već verujući u pravom smislu te reči svedoče da je 110 godina Crkvena opština Ugljevik radila neprestano vredno, radno, posvećeno i s ljubavlju sa svojim vernicima, parohijanima na svakom koraku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)