STADION RUŽI UTVRĐENJE? Izgradnja atletske staze unutar zidina Smederevske tvrđave podelila građane i stručnu javnost

J. ILIĆ

12. 08. 2020. u 07:52

SRPSKI atletski savez i lokalna samouprava završavaju izgradnju trkačke staze u Smederevskoj tvrđavi, najvećem srednjovekovnom ravničarskom utvrđenju na tlu Evrope. Dok traju poslednji radovi na projektu starom osam godina, deo javnosti negoduje zbog odluke o gradnji sportskog objekta usred spomenika kulture.

СТАДИОН РУЖИ УТВРЂЕЊЕ? Изградња атлетске стазе унутар зидина Смедеревске тврђаве поделила грађане и стручну јавност

Foto N. Živanović

Podsetimo, izgradnja atletske staze je počela još 2012. godine, ali su radovi brzo zaustavljeni. Projekat je "oživeo" 2017, kada su Smederevci i Atletski savez ponovo potpisali Sporazum o izgradnji staze koja je trebalo da bude završena za pet meseci. To se nije dogodilo, a ovog maja je Atletski savez raspisao javnu nabavku za izgradnju staze, vrednu 25 miliona dinara.

- Zahvaljujući upornosti Saveza, žitelji Smedereva će do kraja avgusta dobiti stadion na koji će biti ponosni - izjavila je gradonačelnik Jasna Avramović, prilikom potpisivanja sporazuma sa SAS čiji generalni sekretar Slobodan Branković najavljuje da će to biti "jedinstven atletski objekat na svetu, atraktivan za organizaciju međunarodnih i domaćih takmičenja".

Inicijativa, inače, datira još iz 2001, ali su je nadležne institucije odbijale do 2012. S obzirom na to da je reč o objektu od izuzetnog značaja, uslove i saglasnosti na projekte izdaje Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je i odobrio projekat. Ali, uprkos najavama investitora da će ovde biti održavana međunarodna, odnosno profesionalna nadmetanja, Zavod je odobrio samo izgradnju staze za amatersko bavljenje atletikom.

I, dok traju polemike u javnosti, u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva su bliži stanovištu da ovakvom sportskom objektu nije mesto u utvrđenju iz 15. veka.

Foto N. Živanović

- Gradu jeste potreban atletski stadion, ali Tvrđavi nije - smatra direktor pomenute ustanove Dejan Radovanović. - Atletska staza nikada neće moći da postane stadion jer uslove za to ne može ni da dobije. Takođe, ovim je značajan deo Tvrđave praktično izgubljen za buduća arheološka istraživanja na prostoru Velikog grada. Staza će, na kraju, biti upitna i kada dođe trenutak da ovo utrđenje dospe na listu baštine koju štiti Unesko.

ANEKS ZA DVA I PO MILIONA

SAS je, posle javne nabavke, 3. jula, za izgradnju staze u Smederevu sklopio ugovor vredan 25 miliona dinara, a samo tri sedmice kasnije je usledio aneks kojim je posao poskupeo za još dva i po miliona. Uz objašnjenje da je "višak radova nastao usled loše izmerene atletske staze", nije saopšteno koliko je novca dosad potrošeno.

APSURD

REPUBLIČKI zavod za zaštitu spomenika ne dozvoljava gradnju objekata oko staze, a nije odobren ni zahtev za postavljanje privremene ograde - "dok svest građana ne bude na nivou da je staza samo za atletičare". Sada je organizovana čuvarska služba, a njeni radnici rekreativcima ne dozvoljavaju ni šetnju, ni vožnju bicikala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!