SPOMENIK propaloj šabačkoj "Zorki", koji se podiže u sklopu rekonstrukcije stambenog naselja Benska bara, u gradu na Savi izazivao je nevericu, ali i oprečne komentare u javnosti.

Komentari (8)

Misterija

02.08.2020. 19:43

I tako mi iz obojene metalurgije poznatija kao cikara rafili smo bez plate meni kao pojedincu licno su ostali dužni milion tadašnjih para zaostale plate koje nikad nismam dobio moj otac je isto radio cak i duže od mene u drugom pogonu isto cifra je da ti se zavrti u glavi a jedini krivac za to je dušan petrovic

zorkaš

02.08.2020. 21:10

Х И Зорка је заслужила монумент и то испред Зоркиног Солитера. Неколико њених фабрика и даље егзистирају и успешно послују, додуше под другим називима. Угашени су погони чија организација, технологија и опрема нису могле да превазиђу ратна дешавања и вишегодишње санкције на: финансије, сировине и нарочито - енергенте. Х И Зорка је била организована по капацитетима и угледу на Југославију, са чијом пропасти је и сама претрпела турбуленције. За Шабац и околне општине је учинила више него све остале фирме заједно. Хвала јој!

Mile

02.08.2020. 22:30

Selo je izgradilo Sabac. Drzava je dirigovala svim privrednim tokovima i odlucivala o tome ko ce da zaradi i gradi. Kad se drzava malo izmakla pocela je propast kako Zorke tako i ostalih giganata u bivsoj Jugoslaviji. Ta propast za Zorku pocinje vec osamdesetih godina. Kontakt lll je prestao sa radom pre devedesete godine, bazna hemija je radila negde do 96 godine, Beli limovi rade sa kapacacitetom 5 do 10% od projektovanog. Sve je to propalo pre 2000 godine izuzev fabrike lekova. Secate se onog vica kada je bilo bombardovanje. Svi su se cudili kako Zorka nije bombardovana. A onda su navodno iz NATO kazali kako su poslali bombardere koji su se vratili neobavljenog posla uz objasnjenje da je pre njh bio tamo neko ko je porusio fabriku. Propast Zorke nema nikakve veze ni sa 5. oktobrom i novim vlastima.

Petar Popara Crni

02.08.2020. 22:59

Po meni, taj spomenik treba da bude za zahvalnost svim radnicima Zorke, koji su radili u svim tim otrovima. Ko zna koliko ih je pomrlo od posledica... Znam za jednog rođaka, dok su bila ta "zlatna" vremena, dočekao penziju, dobio neku neizlečivu bolest i bam, ode za par meseci. A vala je trovala i dobar deo grada. Uvek se setim onog rozikastog praha celim putem pored Zorke a i dalje po gradu. Ruža vetrova nezgodna, sve ode na grad. Privatizacija, svi dobro znaju kako je prošla... Koliko nas je hranila, toliko nas je i trovala.

vladimir

03.08.2020. 16:11

Uvođenjem sankcij stvoreni su uslovi tajkunima i mafijašima da rasparčaju ovog svetskog giganta koji je dostigao vrhunac od 2 000 000 tona raznih proizvoda. "Zorka" je hranila oko 12 000 porodica. U svom vlasništvu je imala odmarališta, hotele i apartmane širom cele Jugoslavije. Izgrađeno je više od 10 000 stanova za svoje radnike kao i za lekare lokalnu samoupravu,a toliko je dato kredita za individualnu izgradnju. Dovolnjo je bilo samo pokazati prstom gde želite na godišnji odmor. Autobusi "Zorkini" su nas vozili ivraćali u Šabac. Moju fabriku kupio je kao "jedini kupac" mafijaš i tajkun. Fabrika koja je bila strateška za zemlju u odličnom radnom stanju "prodata" je za vrednost jednog boljeg stana. Realna vrednost sa opremom je oko 10 miliona evra. U njoj sam proveo ceo radi vek. "Zorka je proizvodila veštačka đubriva, sumpornu i sonu kiselinu , najbolji cink na planeti, komplet zaštite bilja, lekove, bole keramičke pločice, plavi kamen, cink prah super fini,atomizirani za boje, odlivke za potrebe elektro i mašinske industrije širom sveta, čuvene mirise Dior i Diorela, PVC proizvode, rudnike olova i cinka, kadmijum, najbolja tečna đubriva, moćnu alatnicu i fabriku za održavanje....Tuga obuzme čoveka kad vidi i zna kako je to moćna fabrika bila. "Fabrika boja" prodata za pet miliona maraka, a samo sirovina i gotovih boja je bilo više od pet miliona maraka i još toliko gotovine u banci. Da li je to normalno? Fabrika lekova među najboljim u zemlji prodata Hemofarmu koja je po vrednosti deset puta bila manja od"Zorka Farme" . Opljačkana i oduzeta joj proizvodnja infuzionih rastvors, rendgen filmova, antibiotika , kozmetike, nov vozni park od 50 vozila neupotrebljavani. ..Energetika koja je imala protok veći od celog grada. Transport koji je prevozio milione tona...čovek da padne u nesvest...

stanimirsimic

04.08.2020. 15:55

Ова власт у Шапцу треба да одговара пред судом. Јер "Зорка Шабац" је систематски уништена за време њиховог мандата. Надају се да нико ништа не примећује и да ће моћи да наставе да нас докрајче. Изгубили су изборе и уместо да се склоне још се надају да ће неко бомбардовати Србију да би њима направили проходност и њих оставио да и даље користе разне привилегије које се власти пружа. У ствари они су слепо слушали "наше пријатеље" са западне хемисфере да све значајније фирме направе што горе, то за њих боље. И онда после буд зашто продају својим пријатељима. И наравно % од "плена" и за љих је загаровантовано договорен.