SPOMENIK FABRICI PODELIO ŠABAC: Omaž Zorki, ili šamar radnicima?

Aleksandra Delić

nedelja, 02. 08. 2020. u 15:51

СПОМЕНИК ФАБРИЦИ ПОДЕЛИО ШАБАЦ: Омаж Зорки, или шамар радницима?

Foto privatna arhiva

SPOMENIK propaloj šabačkoj "Zorki", koji se podiže u sklopu rekonstrukcije stambenog naselja Benska bara, u gradu na Savi izazivao je nevericu, ali i oprečne komentare u javnosti.

Dok se jedni sa nostalgijom sećaju sindikalnih letovanja i stanova, drugi smatraju da poduhvat ostavlja gorak ukus propasti, štrajkova, otpušanja i radničkih tužbi, dospelih čak do Strazbura.

Kao jugoslovenski hemijski gigant, "Zorka" je sa proizvodnjom od dva miliona tona robe godišnje, i gotovo 11.000 radnika, sagradila pola Šapca. Potom, stigla je kriza devedesetih, pa previranje 2000. godine, kada je u kompaniju uveden postupak takozvanog restrukturiranja, što je praktično bilo drugo ime za stečaj.

Radnicima, koji su nakon petooktobarskih promena očekivali ponovno pokretanje pogona, obećano je da će zaostale plate dobiti čim dođu nove gazde, ali je većina njih, u međuvremenu, završila na ulici. Zato su Šapčani bili pomalo zatečeni informacijom da je "Zorka", eto, baš od naslednika tadašnjeg DOS, zavredela i spomenik.

Foto privatna arhiva

Milosav Jovanović

- Drago mi je što je javnost ovu skulpturu doživela kao spomenik "Zorki". To je i bila namera. Ali, ne samo spomenik radnim mestima i sigurnosti, što je ljudima sad najbliže. Ovo je spomenik industrijalizaciji i modernosti, jer je ta fabrika u potpunosti izmenila grad, ne samo objektima čiju je gradnju finansirala, već i promenom načina življenja - kaže član Gradskog veća Šapca Igor Marsenić, zadužen za kulturu.

Marsenić dodaje da je skulptura, pod nazivom "Fabrika", delo priznatog umetnika i rođenog Šapčanina Branislava Nikolića. Zato šabačke čelnike nimalo nije iznenadilo kada su kod Nikolića videli ovaj motiv fabričke zgrade sa dimnjakom.

- Ti motivi su sve nas koji smo se rodili u Šapcu trajno definisali. Rasli smo sa "Zorkom", bila je više od fabrike za nas. Uvereni smo da je i sama lokacija u Benskoj bari najprimerenija jer je izgradnju naselja gotovo u potpunosti finansirala "Zorka". Mnogo bivših radnika stanuje i dalje tu - kaže Marsenić za "Novosti".

Foto privatna arhiva

Radisav Jakovljević

Sa druge strane, Radisav Jakovljević, bivši radnik "Mineralnih đubriva" i slobodno se može reći - jedan od simbola propasti "Zorke", sa svojim kolegama, tražeći da mu se isplate zaostale zarade, stigao je do Suda za ljudska prava u Strazburu. On tvrdi da je spomenik nikao iz političkih i marketinških razloga. A glavna zamerka je to što mu, kako kaže, nedostaje veza sa istorijom i tradicijom grada.

- Najprimerenije bi bilo da su ga postavili na trg ispred "Zorkinog" solitera, međutim, tamo su iz njima poznatih razloga "udarili" Vinaverov trg - primećuje Jakovljević. - A da su hteli da budu od koristi radnicima, lokalni vlastodršci ne bi se na onakav način mešali u privatizacije koje su kasnije "kumovale" propasti cele "Zorke".

Jakovljević podseća da je 875 ljudi, koliko ih je bilo zaposleno samo u fabrici mineralnih đubriva, potraživalo 13 do 15 zaostalih zarada, a većina je imala pravosnažna i izvršna sudska rešenja. Međutim, odlukom Vlade Srbije, "Zorka" je proglašena za sistem od posebnog značaja namenjen za postupak restrukturiranja. Radnici su zato potpisali ugovore da će biti isplaćeni po dolasku novih vlasnika, ali, izigrani su promenom modela privatizacije.

Foto A. Delić

Naselje Benska bara u Šapcu

- Umesto da prodaju firmu, prodali su njenu imovinu. Nije šija nego vrat i više nije bilo u planu da nam novi gazda isplati plate. Sećate se, bili ste svedok tih događaja, kao i većina Šapčana, a kada se "Zorka" digla na noge, da bi se ugušio bunt, ponuđen je otkup potraživanja za 10 do 30 odsto vrednosti. Bilo je "uzmi ili ostavi", i nas oko 150 nije htelo da prihvati sramnu ponudu. Čak su me upitali zašto tražim svoje plate. Pa, zato što sam živ - revoltiran je i danas Jakovljević.

Sagovornika o spomeniku "Zorki" u Šapcu ima mnogo, ali nisu baš spremni da im se pominju imena, pravdajući se uzavrelom političkom situacijom, uoči ponavljanja lokalnih izbora na 27 od 100 biračkih mesta. Jedan od onih koji su bili spremni za otvoreni razgovor je bivši radnik "Zorka transporta" Milosav Jovanović. Proveo je, kaže, 36 godina u fabrici i smatra da je skulptura šamar i njemu i njegovim kolegama.

- Kreatori spomenika ističu značaj "Zorke" za Šabac i njegov ekonomski uzlet, istovremeno izlivajući ga od najjeftinijeg materijala. Mada, ako imamo u vidu da je vizuelni identitet Šapca u proteklih nekoliko godina oličen u besomučnom betoniranju, ovaj nesrećni spomenik u potpunosti se uklapa u priču. Industriji koja je izgradila Šabac trebalo bi, ipak, odati priznanje dostojnijim obeležjem, a ne betonom i kantama farbe - kaže Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Misterija

02.08.2020. 19:43

I tako mi iz obojene metalurgije poznatija kao cikara rafili smo bez plate meni kao pojedincu licno su ostali dužni milion tadašnjih para zaostale plate koje nikad nismam dobio moj otac je isto radio cak i duže od mene u drugom pogonu isto cifra je da ti se zavrti u glavi a jedini krivac za to je dušan petrovic

zorkaš

02.08.2020. 21:10

Х И Зорка је заслужила монумент и то испред Зоркиног Солитера. Неколико њених фабрика и даље егзистирају и успешно послују, додуше под другим називима. Угашени су погони чија организација, технологија и опрема нису могле да превазиђу ратна дешавања и вишегодишње санкције на: финансије, сировине и нарочито - енергенте. Х И Зорка је била организована по капацитетима и угледу на Југославију, са чијом пропасти је и сама претрпела турбуленције. За Шабац и околне општине је учинила више него све остале фирме заједно. Хвала јој!

Mile

02.08.2020. 22:30

Selo je izgradilo Sabac. Drzava je dirigovala svim privrednim tokovima i odlucivala o tome ko ce da zaradi i gradi. Kad se drzava malo izmakla pocela je propast kako Zorke tako i ostalih giganata u bivsoj Jugoslaviji. Ta propast za Zorku pocinje vec osamdesetih godina. Kontakt lll je prestao sa radom pre devedesete godine, bazna hemija je radila negde do 96 godine, Beli limovi rade sa kapacacitetom 5 do 10% od projektovanog. Sve je to propalo pre 2000 godine izuzev fabrike lekova. Secate se onog vica kada je bilo bombardovanje. Svi su se cudili kako Zorka nije bombardovana. A onda su navodno iz NATO kazali kako su poslali bombardere koji su se vratili neobavljenog posla uz objasnjenje da je pre njh bio tamo neko ko je porusio fabriku. Propast Zorke nema nikakve veze ni sa 5. oktobrom i novim vlastima.

Petar Popara Crni

02.08.2020. 22:59

Po meni, taj spomenik treba da bude za zahvalnost svim radnicima Zorke, koji su radili u svim tim otrovima. Ko zna koliko ih je pomrlo od posledica... Znam za jednog rođaka, dok su bila ta "zlatna" vremena, dočekao penziju, dobio neku neizlečivu bolest i bam, ode za par meseci. A vala je trovala i dobar deo grada. Uvek se setim onog rozikastog praha celim putem pored Zorke a i dalje po gradu. Ruža vetrova nezgodna, sve ode na grad. Privatizacija, svi dobro znaju kako je prošla... Koliko nas je hranila, toliko nas je i trovala.

vladimir

03.08.2020. 16:11

Uvođenjem sankcij stvoreni su uslovi tajkunima i mafijašima da rasparčaju ovog svetskog giganta koji je dostigao vrhunac od 2 000 000 tona raznih proizvoda. "Zorka" je hranila oko 12 000 porodica. U svom vlasništvu je imala odmarališta, hotele i apartmane širom cele Jugoslavije. Izgrađeno je više od 10 000 stanova za svoje radnike kao i za lekare lokalnu samoupravu,a toliko je dato kredita za individualnu izgradnju. Dovolnjo je bilo samo pokazati prstom gde želite na godišnji odmor. Autobusi "Zorkini" su nas vozili ivraćali u Šabac. Moju fabriku kupio je kao "jedini kupac" mafijaš i tajkun. Fabrika koja je bila strateška za zemlju u odličnom radnom stanju "prodata" je za vrednost jednog boljeg stana. Realna vrednost sa opremom je oko 10 miliona evra. U njoj sam proveo ceo radi vek. "Zorka je proizvodila veštačka đubriva, sumpornu i sonu kiselinu , najbolji cink na planeti, komplet zaštite bilja, lekove, bole keramičke pločice, plavi kamen, cink prah super fini,atomizirani za boje, odlivke za potrebe elektro i mašinske industrije širom sveta, čuvene mirise Dior i Diorela, PVC proizvode, rudnike olova i cinka, kadmijum, najbolja tečna đubriva, moćnu alatnicu i fabriku za održavanje....Tuga obuzme čoveka kad vidi i zna kako je to moćna fabrika bila. "Fabrika boja" prodata za pet miliona maraka, a samo sirovina i gotovih boja je bilo više od pet miliona maraka i još toliko gotovine u banci. Da li je to normalno? Fabrika lekova među najboljim u zemlji prodata Hemofarmu koja je po vrednosti deset puta bila manja od"Zorka Farme" . Opljačkana i oduzeta joj proizvodnja infuzionih rastvors, rendgen filmova, antibiotika , kozmetike, nov vozni park od 50 vozila neupotrebljavani. ..Energetika koja je imala protok veći od celog grada. Transport koji je prevozio milione tona...čovek da padne u nesvest...

stanimirsimic

04.08.2020. 15:55

Ова власт у Шапцу треба да одговара пред судом. Јер "Зорка Шабац" је систематски уништена за време њиховог мандата. Надају се да нико ништа не примећује и да ће моћи да наставе да нас докрајче. Изгубили су изборе и уместо да се склоне још се надају да ће неко бомбардовати Србију да би њима направили проходност и њих оставио да и даље користе разне привилегије које се власти пружа. У ствари они су слепо слушали "наше пријатеље" са западне хемисфере да све значајније фирме направе што горе, то за њих боље. И онда после буд зашто продају својим пријатељима. И наравно % од "плена" и за љих је загаровантовано договорен.