NEMA ŠUME BEZ ŠUMARSKE RUKE: Briga o šumama zapadne Srbije

V.Mitrić

23. 07. 2020. u 21:26

ŠUMSKO gazdinstvo „Boranja“, sa svojim šumskim upravama u Šapcu, Valjevu, Krupnju i Malom Zvorniku, pošumljavanjem se bavi maksimalno posvećeno, odgovorno i savesno, uz poštovanje najviših standarda struke i nauke, pa nije ni čudo što su ove šume među najboljima, ne samo u Srbiji.

НЕМА ШУМЕ БЕЗ ШУМАРСКЕ РУКЕ: Брига о шумама западне Србије

Foto: V.Mitrić

Šumsko gazdinstvo „Boranja“, sa svojim šumskim upravama u Šapcu, Valjevu, Krupnju i Malom Zvorniku, pošumljavanjem se bavi maksimalno posvećeno, odgovorno i savesno, uz poštovanje najviših standarda struke i nauke, pa nije ni čudo što su ove šume među najboljima, ne samo u Srbiji.

Potencijali šuma gazduje ŠK „Boranja“, čije je sedište u Loznice,  sigurno je, ne bi bili ovakvi da ne brinu o svakoj, kako  šumari kažu, prostoriji u šumama, ma gde one bile.

U prošloj pošumljeno je 94 hektara  osnovane, nove šume.Na toj površini zasadili su 202 hiljade sadnica, većim delom lišćarskih vrsta od javora, jase do  bagrema , ali i nešto sadnica bora i smrče, gde su ocenili da je to baš pun pogodak na terenu.

U godini iz nas, najviše sadnje je bilo na području Kolubarskog okruga, i to u valjevskom kraju, na Maljenu, gde su sanirali posledice izazvane požarom i sušenjem nastalim usled klimatskih uslovima.Po novim sadnica, odmah iza Maljena je planina Bobija, u Azbukovici, u ljubovijskom kraju.Na Bobiji su u uslovima potpuno ruralnim zasadili devet hektara sadnica javora i jasena.Na legendranoj planini Cer zasađeno je 11  lišćara. Pre nekoliko godina u pošumljavanju Cera radili su i zatvorenici Okružnog zatvora iz Šapca, dobrovoljno, učestvujući u akciji „Stablo za svakog povodom velike godišnjice Velikog rata. ratnika“ .U ovoj godini, planirana je  sadnja na 122 hektara. U ovdašnj šume će stići 260 265 sadnica, uglavnom lišćarskih vrsta.

Tokom ovog proleća zasađeno je 27 hektara  obogaćenih sa  67.500 sadnica Ostatak, po preciznom planu koji su doneli će biti zasađen na jesen.

U ovoj godini najviše posla  biti, opet, u valjevskom kraju.Očekuje se  nastavak sanacije na Maljenu od  požarišta do sanacija sušenja. Mere nega za ovu godinu su planirane na površini od 2139 hektara, a do sada je urađeno 969 hektara.Sve se radi po ustanovljenim kriterijima struke, pre svega onim koji su im, i do sada, davali valjane rezultate.     Radovi se izvode preko uslužnih radnji, nakon objavljenog i sprovedenog tendera.                                 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)