JOŠ BRŽE DO ĐERDAPA: Brza saobraćajnica od auto-puta između Beograda i Niša, do Golupca

D. NOVKOVIĆ

22. 07. 2020. u 14:27

ЈОШ БРЖЕ ДО ЂЕРДАПА: Брза саобраћајница од ауто-пута између Београда и Ниша, до Голупца

Foto D. Novković

POŽAREVLjANI do 18. avgusta mogu ostvariti uvid u Nacrt prostornog plana koji obuhvata buduću brzu saobraćajnicu od auto-puta između Beograda i Niša, do Golupca.

Ovaj koridor državnog puta protezaće se od naplatne rampe na petlji "Požarevac", kod naselja Mala Krsna, odakle će voditi ka Požarevcu i zaobići ga sa severne strane. Trasa će, zatim, proći južno od Velikog Gradišta i nastaviti sve do ulaska u Golubac, gde će se najvećim delom poklapati sa Đerdapskom magistralom.

Nova saobraćajnica biće duga 67 kilometara, imaće četiri trake, te više od 40 raskrsnica, petlji, nadvožnjaka i podvožnjaka, a biće projektovana za vožnju brzinom od 80 do 100 kilometara na sat. Ova magistrala će omogućiti brži pristup Braničevskom okrugu i Istočnoj Srbiji, što će pogodovati i građanima, i investitorima, a očekuje se i to da saobraćajno rasteretiti urbana područja.

Gradnja bi trebalo da se okonča do 2024, a prethodno treba pribaviti neophodne dozvole i rešiti sva imovinsko-pravna pitanja. Vrednost projekta, čiji je investitor JP "Putevi Srbije", procenjuje se na oko 350 miliona evra. Javni uvid u Požarevcu, ali i Velikom Gradištu, te Golupcu, međutim, ne odnosi se samo na Nacrt prostornog plana, već i na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a primedbe se mogu dostaviti pomenutim lokalnim samoupravama, ili direktno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)