OBUKA VOJSKE SRBIJE U POŽAREVCU: Bez obzira na koronu, vojnici ni jednog jedinog dana ne odmaraju

Novosti online

21. 07. 2020. u 15:23

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Centar za obuku Kopnene vojske u kasarni “General Pavle Jurišić Šturm” u Požarevcu, gde je prisustvovao izvođenju različitih sadržaja obuke.

ОБУКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У ПОЖАРЕВЦУ: Без обзира на корону, војници ни једног јединог дана не одмарају

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Vulin je, nakon obilaska, istakao da svi pripadnici Vojske Srbije kroz svoju aktivnu karijeru imaju priliku da unaprede svoj položaj svojim radom i zalaganjem.

 
- Danas smo prisustvovali različitim oblicima obučavanja, između ostalih i onih koji se pripremaju za prve podoficirske činove i buduće oficire. Videli ste da u Vojsci Srbije uvek ima prostora za rad, za napredovanje i usavršavanje. Bez obzira na kovid, poštujući sve zdravstvene preporuke lekara i vojnog saniteta, mi ne prekidamo obuku ni jednog jedinog dana – naglasio je ministar Vulin.
 
Vojska Srbije, kako je istakao ministar odbrane, se obučava svakog dana i njen aktivni, profesionalni sastav se neprekidno priprema da čuva našu zemlju i bezbednost svakog građanina naše zemlje.
 
- Mi možemo da sačuvamo naš način života zato što imamo vojsku koja se neprekidno sprema, koja se neprekidno obučava i modernizuje, koja stalno napreduje i koja je zbog toga najveći odvraćajući faktor. Kada imate ovakvu vojsku, vi možete biti sigurni da je mir izvestan – poručio je ministar Vulin.
 
Komandant Centra za obuku Kopnene vojske pukovnik Milovan Vasić istakao je da je danas prikazana integracija obuke 150 subjekata obučavanja Centra u okviru šest sadržaja obuke.

 - Na obuci su pripadnici Osnovnog kursa za podoficire na specijalističkom delu obuke, profesionalni vojnici iz sastava Kopnene vojske na obuci za dopunsku vojno-evidencionu specijalnost i na dodatnom obučavanju, kao i slušaoci za rezervne oficire koji su u ulozi komandira odeljenja i vodova i ovo im je jedinstvena prilika da stažiraju sa pripadnicima koji se obučavaju. Takođe, tu su i pripadnici Prve brigade kopnene vojske koji se obučavaju u savladavanju veština vožnje vojno-policijskog oklopnog vozila radi upućivanja u multinacionalnu operaciju u Libanu - rekao je pukovnik Vasić.

 
On je dodao da je zadovoljan tokom izvođenja obuke, jer pripadnicima mnogo znači, posebno pripadnicima na dodatnom osposobljavanju.
 
- Oni će uz osnovnu specijalnost u svojim jedinicama dobiti još sposobnosti koje do sada nisu imali, a polaznici Osnovnog kursa za podoficire će po završetku obuke postati podoficiri, jer je ovo uslov za sticanje podoficirskog čina - naglasio je komandant Centra za obuku KoV i poručio da su svi motivisani i voljni da savladaju sve sadržaje i zadatke tokom obuke.  
 
Tokom današnje posete Centru za obuku Kopnene vojske u kasarni “General Pavle Jurišić Šturm” u Požarevcu, komandant Centra pukovnik Vasić uručio je ministru Vulinu plaketu Centra.
 
Nakon referisanja komandanta Centra pukovnika Milovana Vasića, ministar odbrane prisustvovao je izvođenju obuke u Četi za obuku specijalnosti pešadije sa profesionalnim vojnicima na obuci, polaznicima osnovnog kursa za podoficire i slušaocima kursa rezervnih oficira, u četi za obuku oklopnih jedinica u kojoj su profesionalni vojnici na obuci za multinacionalnu operaciju UNIFIL, kao i obuku profesionalnih vojnika na dodatnom osposobljavanju specijalnosti nišandžije i vozača na tenku, kao i nišandžije i strelaca na BVP M80 A u istoj četi. 

U nastavku obilaska, ministru Vulinu je prikazana i obuka u Četi za obuku specijalnosti inžinjerije, Bateriji za osposobljavanje specijalnosti roda artiljerije, Četi sposobljavanje specijalnosti roda oklopnih jedinica, Četi za obuku izviđača i vojnih policajaca, kao i obuku u Logističkoj četi. 

 
Na obuci u požarevačkom Centru za obuku je i mlađi vodnik Dušan Radojković iz 30. komandnog bataljona iz izviđačke čete.
 
- Na obuci sam u četi za obučavanje izviđača i vojnih policajaca. Ovo je drugi dan obuke i zadovoljan sam i obukom i smeštajem – naglasio je mlađi vodnik Radojković dodajući da starešine tokom obuke dobro prenose znanje, kao i da je obuka zahtevna, ali pruža dragoceno znanje.
 
Današnjem obilasku su prisustvovali i zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević i načelnik Uprave za obuku i dokrinu brigadni general Željko Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)