SELO NA STAROJ PLANINI SE NADA PREOBRAŽAJU: Glavni aduti Zavojsko jezero i zdrava hrana

V. ĆIRIĆ

21. 07. 2020. u 07:00

ZAHVALjUJUĆI saradnji sa Turističkom organizacijom u Pirotu, staroplaninsko selo Pokrovenik je dobilo dve pešačke staze, dužine desetak kilometara.

СЕЛО НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ СЕ НАДА ПРЕОБРАЖАЈУ: Главни адути Завојско језеро и здрава храна

Foto: Novosti

Reč je o planinskim trasama koje vode do lokacija Smilovica i Ćitka, sa čijih vidikovaca se pruža besprekoran pogled na gotovo kompletno Zavojsko jezero.

Predsednik Mesne zajednice u pomenutom selu Slavoljub Kostadinović kaže da je trasiranje, odnosno uređenja staza i vidikovaca obavljeno upravo sa ciljem da se iskoristi blizina Zavojskog jezera na koje, u delu svog atara, "izbija" i njihovo selo. Zbog toga što su od obale udaljeni jedva dva kilometra, ovdašnji ljudi se nadaju dolasku turista i ostalih namernika.

Foto: Novosti

- Staza ka Smilovici je duga oko pet kilometra, baš kao i ona koja vodi ka mestu Ćitka. Zainteresovani za pešačenje usput imaju nekoliko seoskih česama i izvora sa besprekornom vodom, mogu da vide arhitekturu sela koje krasi veliki broj kamenih kuća, te da da kupe nešto od proizvoda kod meštana i stočara koji prave prvoklasni sir, ali i nude povrće gajeno bez upotrebe pesticida. Naša jagnjetina je već nadaleko čuvena, pa nam to uliva nadu da ćemo uspeti u nameri da naše selo približimo ljubiteljima prirode i zdrave hrane, stvarajući preduslove i za to da meštani lakše prodaju ono što proizvedu na tradicionalan način - zaključuje Kostadinović.

Pokrovenik je, pritom, od centra Pirota udaljen samo 14 kilometara, a poznat je po stočarstvu koje je, istini za volju, tokom poslednjih decenija u velikoj krizi. Inače, ovde u oko 120 kuća živi dvostruko manje gorštaka, uglavnom starijih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!