“ZLATNA KOSA” OSTALA U LJIGU: Bez publike i pratećih programa održana Kosidba na Rajcu

B. PUZOVIĆ

19. 07. 2020. u 15:36

SAN svakog kosača koji iole drži do sebe i do starinske veštine košenja livada, priznanje “Zlatna kosa” na Kosidbi na Rajcu, ponad Ljiga, ove godine pripalo je Nebojši Spasojeviću iz ljiškog sela Kadina Luka.

“ЗЛАТНА КОСА” ОСТАЛА У ЉИГУ: Без публике и пратећих програма одржана Косидба на Рајцу

Foto: TO Ljig

Na ovogodišnjoj, jubilarnoj, pedesetoj manifestaciji, Nebojša je trijumfovao bez prisustva publike, koja je izostala zbog epidemije korona virusa, odnosno kovida 19, kao i sve ostali prateći programi.

Foto: TO Ljig

Prema odluci stručnog žirija, drugo mesto osvojio je Drago Ivanić, iz Bosanskog Petrovca, a treće Mićo Mrđa iz Surduka. Plasman kosača, naime, određuje se prema brzini, veštini, kvalitetu i širini otkosa. Za đidiju je proglašen Veljko Milovanović iz sela Šarani kod Gornjeg Milanovca. Đidija je, inače, kosač koji najbolje peva, deklemuje zdravice, igra, nalepše se odeva, a njemu, na kosidbi naredne godine, pripada čast da kosače povede na livadu, na Rajcu, na kojoj će odmeriti snage, znanja i umeća košenja...

- Presrećan sam što je titula najboljeg kosača, a time i prestižna nagrada “Zlatna kosa” posle čitavih pola veka, stigla u ljiški kraj, prvi put od kada se Kosidba na Rajcu održava – kaže Nebojša Spasojević. - Konkurencija je bila izuzetno jaka, trava je bila teška za košenje, ali uz dobru kosu, umešnost košenja i iskustvo, pobedio sam. Nadam se da ću, dogodine, uspeti da sačuvam titulu najboljeg kosača na Kosidbi na Rajcu.

Foto: TO Ljig

Među najstarijim i najuspešnijim turističkim manifestacijama u Srbiji i okruženju – Kosidba na Rajcu predstavlja način da se očuva sećanje na nekadašnje seoske mobe radi završetka obimnih poslova, poput košenja planinske trave. Na Kosidbi, tradicionalno, nastupaju najbolji kosači sa prethodnih takmičenja u košenju livada u okruženju.

- Kosidba na Rajcu predstavlja veliko finale takmičenja kosača, na kome se osvaja titula majstora kose, a ponosnom pobedniku pripada “Zlatna kosa”, trofej nadaleko čuven i vredan – kaže Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig.

Foto: TO Ljig

- Ove godine, zbog pandemije korona virusa, odnosno bolesti kovid 19, Kosidba je organizovana u znatno izmenjenoj formi, otkazali smo sve prateće manifestacije, poput tradicionalnog vašara na Rajcu, te brojnih koncerata. Za nedelju uveče, za finale Kosidbe, koja je ove godine protekla i bez publike, bio je predviđen koncert Marinka Rokvića, koji je otkazan.                 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!