ŽRTVE NEĆE DA ĆUTE! Ohrabrene zakonima, Novosađanke sve češće prijavljuju nasilnike

Lj. P.

13. 07. 2020. u 13:00

ЖРТВЕ НЕЋЕ ДА ЋУТЕ! Охрабрене законима, Новосађанке све чешће пријављују насилнике

Depositphotos

PO Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, u Prekršajnom sudu u Novom Sadu od početka godine po hitnom postupku kažnjeno je 55 nasilnika različite starosne dobi, a među njima su i četiri pripadnice lepšeg pola.

 Ohrabrene zakonskim propisima koji ih štite, žrtve se sve više odlučuju da prijave nasilnika i ne trpe fizičko i psihičko maltretiranje.

Od 1. januara do 30. juna ove godine, kako predočavaju u Prekršajnom sudu, zaprimljena su 64 predmeta, odnosno zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv nasilnika. Rešeno je 59 predmeta, a doneto je i toliko presuda. Od toga, u 55 predmeta su donete osuđujuće presude, u četiri slučaja su oslobađajuće presude i u jednom predmetu je izrečena opomena. U toku je rešavanje još pet slučajeva.
- Sudije su u slučajevima gde su donete osuđujuće presude izrekle 55 zatvorskih kazni i to u rasponu od pet do 60 dana - navode u Prekršajnom sudu. - Najčešće je reč o kaznama od 15 do 40 dana zatvora.
Kada je reč o starosnoj dobi nasilnika, koji su zbog svog takvog ponašanja prema članovima porodice i bližnjih dospeli pred sudije i zbog toga sankcionisani, oni imaju između 30 i 50 godina života. Najmlađi kažnjeni ima svega 19 godina, a najstariji čak 88 godina, i to je žena, koja je bila nasilna prema sestri.
Među onima koji su kažnjeni zbog nasilništva u porodici, ipak, preovladavaju muškarci, i njih 55 je sankcionisano. Kažnjene su i četiri pripadnice lepšeg pola. One su u dva slučaja bile nasilne prema vanbračnom partneru, sestri i roditeljima.
OBUKE SUDIJA
SVE sudije Prekršajnog suda su, zahvaljujući Pravosudnoj akademiji, završili obuku i dobili sertifikat da su obučeni da postupaju u ovim slučajevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)