VIRTUELNO KROZ GRAD NA CRNICI: Bogat program u Zavičajnom muzeju privukao mnogobrojne Paraćince

Z. R.

25. 05. 2024. u 10:05

POVODOM Međunarodnog dana muzeja i "Noći muzeja" Paraćinci su imali priliku da u Zavičajnom muzeju prilici u tri galerije pogledaju tri izložbe. A prvi put posetioci su mogli da krenu i u trodimenzionalnu "šetnju" kroz Paraćin tridesetih godina prošlog veka, pomoću posebnih uređaja za virtuelnu stvarnost.

ВИРТУЕЛНО КРОЗ ГРАД НА ЦРНИЦИ: Богат програм у Завичајном музеју привукао многобројне Параћинце

Foto: Z. Rašić

U bogatom programu osim odraslih uživali su i najmlađi za koje je bilo pripremljeno nekoliko radionica.

- Osim izložbe "Zapisi iz crne vode" Bojana Petrovića povodom desetogodišnjice majskih poplava, na spratu u okviru te galerije imali smo, za najmlađe, radionicu vajanja koju je vodio Dejan Jovanović i radionicu bojenja tkanine koju je organizovala Tatjana Tubica - navodi direktor Branislav Stojanović.

Đaci - kustosi

UČENICI sedmog razreda OŠ "Momčilo Popović Ozren", uz podršku nastavnika, potrudili su se da nauče sve o stalnoj postavci u prizemlju, i da je kao mladi muzejski kustosi na zanimljiv način predstave posetiocima.

On posebno ističe premijerni projekat "Paraćin čaršija" kojim je virtuelno rekonstruisan centar Paraćina s početka 20. veka, pa su posetioci mogli putem VR naočara da "prošetaju" jednim delom glavne ulice. - Obrađeno je prvih nekoliko zgrada, a ove godine taj projekat će biti nastavljen - otkriva Stojanović, jer su odobrena sredstva Ministarstva kulture.

U suterenskoj galeriji posetioci su mogli da pogledaju izložbu Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke "Muzejski dosije - priča o dve potkovice" autora Milice Stojanović, dr Ivana Popovića i Nenada Šošića, koja će u Paraćinu ostati do 28. juna, dok je u potkrovlju zgrade predstavljena izložba "Privreda Paraćina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)