NAJVIŠE POZIVA SA TERITORIJE JUŽNOBAČKOG OKRUGA: Podaci Centra za podršku ženama, povodom Međunarodnog dana SOS telefona

Lj.P.

15. 05. 2024. u 13:22

UPRKOS dobrim zakonskim okvirima, žene žrtve rodno zasnovanog nasilja, i kada smognu snage da podnesu prijavu, neretko završavaju u začaranom krugu u kome iznova doživljavaju traumu. Tako, kako navode u Centru za podsršku ženama, povodom Međunarodnog dana SOS telefona, od 250 prijava koliko ih godišnje u proseku ima, tek 14 odsto završi osudom počinioca.

НАЈВИШЕ ПОЗИВА  СА ТЕРИТОРИЈЕ ЈУЖНОБАЧКОГ ОКРУГА: Подаци Центра за подршку женама, поводом Међународног дана СОС телефона

Arhiva VN

- U toku 2023. godine Centar za podršku ženama pružio je usluge podrške za 213 korisnica - predočava Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama. - Primljeno je 158 poziva na besplatni SOS telefon na broju 0800 101010, dok je ukupno bilo 230 obraćanja uključujući pozive na ostale telefone u organizaciji, dolaske u kancelariju, kao i putem onlajn konsultacija, imejla, viber, skajpa i slično. Ukupno smo pružile 984 usluge , od kojih je 420 psiho-socijalno savetovanje i informisanje i 72  pravne podrške i upućivanja.

Veća podrška žrtvama i multisektorska saradnja moraju biti odgovor na ovaj problem smatraju u Centru za podršku ženama, i to je i jedan od razloga zbog kog postoji SOS linija za žrtve rodno zasnovanog nasilja.

-  U 2023. godini na SOS telefonu evidentirano je 54 slučajeva  (22 odsto) fizičkog nasilja, 116 slučajeva (47 procenata) psihičkog nasilja, 32 slučaja ekonomskog nasilja (13 odsto) i dva slučaja digitalnog nasilja (jedan procenat) - predočava podatke Stepanov. - U 208 slučajaja (98 odsto) žrtva poznaje počinioca, u 93 slučaja (47 odsto) žrtva živi sa počiniocem, a u 198 slučajeva (93 odsto) počinilac je muškarac. Dok 137 korisinica imaju dece, 50 dece su bila svedoci nasilja.

Podaci pokazuju i da je najviše poziva sa teritorije JUžnobačkog okruga, dok je najzastupljenija prijaba psihičkog nasilja.

UMREŽENO PET ŽENSKIH ORGANIZACIJA

SOS telefon 800 /10-10-10 počeo je sa radom 2009. godine, a od 2012. umrežava pet ženskih organizacija sa teritorije Vojvodine u Mrežu SOS Vojvodina i od tada je taj broj dostupan svim korisnicima širom Srbije 27 sata svih sedam dana u nedelji i potpuno je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Ovo je novi trener Novaka Đokovića?!