"ZORA" SPAS OD MRAKA: Većina invalida u Lapovu zatvorena u "četiri zida", pomažu im volonteri , organizuju radionice

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 05. 2024. u 11:26

KAKO bi štićenike izvukli iz "mraka", uprava i volonteri Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom "Zora" organizuju radionice za invalide svih kategorija i rade na podizanju svesti o tome da su oni ravnopravni članovi društva. Njima je, kažu, svako važan i šta god da neko od njih napravi svojim rukama, za njih predstavlja radost.

ЗОРА СПАС ОД МРАКА: Већина инвалида у Лапову затворена у четири зида, помажу им волонтери , организују радионице

Foto:Z.Gligorijević

- Uz pomoć volontera agitujemo na sve invalide da izađu iz svojih kuća i da se druže u prostorijama našeg udruženja. Ima onih koji se stide, a nekima roditelji ne dozvoljavaju da dođu. To je greška. Oni koji učestvuju u naših radionicama uvek su nasmejani i nestrpljivo čekaju naredno druženje. Odlično sarađujemo sa opštinom, koja nas poziva na sve društveno bitne manifestacije za našu opštinu - kaže predsednik Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom "Zora" Siniša Đorđević.

POMOĆ

UDRUŽENjE "Zora", osnovano pre deset godina, jedino je u Lapovu koje na takav način pomaže osobama sa invaliditetom svih kategorija. Za svoj rad, kao i za novčanu pomoć korisnicima sredstva dobija iz opštinske kase. Od humanih ljudi dobijaju ortopedska pomagala, pa imaju invalidska kolica, šetalice i štake, koje mogu da iznajmljuju. U planu je da udruženje počne da radi kao dnbevni boravak.

Da im je druženje kroz radionice veoma bitno i zanimljivo potvrđuje korisnica Kaća Živković i dodaje da nestrpljivo iščekuje svaku radionicu da bi crtala i družila se. I Natalija voli da crta i da se druži, a jedva čeka da ode na prvi izlet do Beograda, koji će udruženje uskoro organizovati.

Skulptor i slikar Života Denić, koji u udruženju volontira od njegovog osnivanja, prepoznao je njihovu potrebu, pa im rado otkriva tajne umetnosti, a često ih sa ostalim volonterima vodi i u prirodu i priča o srpskoj istoriji. Korisnici su, veli, toliko nestrpljivi da ga čekaju ispred kapije da bi ih odvezao u udruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)