ZAGAĐIVAČ POSTAO GLAVNI ZAŠTITNIK: Reka Krivaja, godinama trovana, odnedavno je mnogo čistija

Zoran Rajić

07. 04. 2024. u 14:30

AUTOHTONA vojvođanska reka Krivaja, duga 109 kilometara, koja krivuda kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran, odnedavno je postala mnogo čistija.

ЗАГАЂИВАЧ ПОСТАО ГЛАВНИ ЗАШТИТНИК: Река Криваја, годинама трована, однедавно је много чистија

foto L. Paracki

 Decenijama je ova reka stanovnike ovih krajeva gušila nesnosnim smradom, a otrovi iz nje su se, uzrokujući pomore riba, prelivali u Veliki bački kanal (VBK) kod Turije i preko njega u Tisu, na ušću kod Bečeja.

Taj oporavak, prema rečima Ratka Đurđevca, predsednika Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV), dogodio se zahvaljujući prelasku jednog od njenih velikih zagađivača - u lidere ekoloških standarda u poslovanju!

Nije tajna da su Krivaju najviše zagađivali pogoni u Bačkoj Topoli, u čijoj blizini započinje njen tok, a upravo je jedan od njih odlučio da prestane sa tom praksom, uz podršku koju je, u okviru projekta EU "Za zelenu agendu Srbije", pružio Program UN za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ambasadom Švajcarske i našim Ministarstvom zaštite životne sredine.

Ispravan put

-- KAFILERIJI bi bilo daleko jeftinije da je nastavila da plaća kazne za zagađivanje Krivaje, nego da izgradi prečistače. Međutim, lakši put retko kada je i ispravan - zaključio je Đurđevac.

Reč je o kafileriji, koja je krajem marta, u prisustvu ekoloških organizacija i sufinansijera, predstavila svoje sekundarno postrojenje za preradu otpadnih voda, pušteno u oktobru prošle godine u probni, a u januaru u stalni rad. Investicija je vredna 375.000 evra, od čega je EU donirala 145.000.

- To je značajan pomak u zaštiti životne sredine, sračunat i na to da se ponovo upotrebi neki od otpada, kao primer cirkularne ekonomije - rekao je Žarko Petrović, vođa tima za vitalni razvoj UNDP u Srbiji, objašnjavajući da će mulj koji nastaje prečišćavanjem otpadnih voda biti korišćen u poljoprivredi kao đubrivo.

Đurđevac podseća da je bačkotopolska kafilerija, koja mesečno preradi oko 5.000 tona animalnog otpada, sakupljenog sa 110 punktova u Srbiji, od 2019. do 2021. godine uložila milion evra u ekologiju.

- Za 600.000 urađen je primarni prečistač, a 400.000 evra utrošeno je za izgradnju bioprečistača za neutralisanje neprijatnog mirisa iz tog pogona - istakao je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama