ZADNJA RUPA NA SVIRALI: Kako je prvo vranjsko javno kupalište postalo - ruglo (FOTO)

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

31. 03. 2024. u 20:08

POLOMLjENA kapija, obrisi nekadašnjeg bazena „Delfin“ zarasli u korov, otpad na sve strane - ruglo u nekada elitnom delu Vranja naselju „Tulbe“.

ЗАДЊА РУПА НА СВИРАЛИ: Како је прво врањско јавно купалиште постало - ругло (ФОТО)

Foto: J.S.

Na ogradnom zidu, foto-tapeta koja govori o planovima da na baš tom mestu bude izgrađen Borin grad. Projekat o kome Vranjanci slušaju od 2018. godine.

- Vidite, ja sam se rodio u ovom naselju, bio sam jedan od prvih kupača. Bilo je ovo jedno mesto za ponos, a sada - ruglo. Pošto je bazen propao i izgrađen lepši, svi su digli ruke od ovog mesta. Zanimljivo je da je ovo bilo i glasačko mesto, a do pre pandemije u kućici koja je nekada služila za upravu bazena okupljali su se penzioneri – priča Milan Zlatanović.

Foto: J.S.

On veruje da će se neko setiti i urediti ovaj deo grada. Kaže da je siguran da bazen nikada više neće biti na ovoj lokaciji, ali pošto grad otkupljuje zemljište u okolini, veruje da nisu odustali od projekta.

- Nije bitno da li će i šta raditi, ne mogu da se sete da dođu i očiste đubre. Ovde se uveče okupljaju narkomani, mesto je zastrašujuće. A ja sam svojim rukama gradio taj bazen. Kada sam se 1977. vratio iz vojske, to je već sve bilo propalo i nikog nije zanimalo – kaže Mile Simić, stanovnik ovog dela grada.

Foto: J.S.

Rista M. Simonović u kapitalnom delu „Društvena istorija Vranja“ zabeležio je da je još 1985. godine na Radio Vranju spiker govorio kako je kupalište zapušteno i ruinirano, a da su kabine polupane ...

Mediji su, kako je zabeležio Simonović, izvestili i o početku rada bazena. Naime, list „Slobodna reč“ je o prvom vranjskom  „letnjem kupatilu“ pisao 18. avgusta 1946. godine. Navodi se da postoji bazen za decu i odrasle i opisan je kao svojevrsna atrakcija kojoj niko nije uspeo da odoli „pa čak ni stare tetke, koje su se, ljute zbog slobode mladih, jadale uz rečenice „lele, lele, golotinja usred grad“.

Sedamdesetih godina Pamučni kombinat Jumko gradi bazen modernog dizajna koji je privukao kupače, pa nekada najživlje mesto u Vranju, prvi bazen nazvan „Delfin“, polako se prepusta zaboravu.

Od 2018. godine u Vranju se najavljuje da će biti izgrađen jedinstveni kompleks "Borin grad" u kojem će se nalaziti turistički, kulturni, zabavni i komercijalni sadržaji.

Pružaće se na površini od  4.256 metara kvadratnih. Konkretno, projektom je  predviđeno da u okviru kompleksa bude izgrađena glavna kapija sa obezbeđenjem i suvenirnicom, zatim lokali za male zanate sa prenoćištem na spratu,  izložbeni prostor koji će biti organizovan na tri etaže, restoran sa prenoćištem na dve etaže, plato sa česmom "Đerenkom" i glavni plato sa vodenim površinama i prostorom za sedenje i odmor.

Danijela Milosavljević, članica gradskog veća kaže da grad nije odustao od ovog projekta, te da je u projekat u fazi „lokacijskih uslova“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon