SANJAJU KROV I KUPATILO: Tročlanom domaćinstvu u Liparu koje teško živi jedini oslonac komšija

Zoran Rajić

20. 03. 2024. u 07:17

U LIPARU, selu sa 585 domaćinstava u opštini Kula, postoji jedno koje se kao takvo vodi samo na popisu, a teško bi se moglo tako nazvati.

САЊАЈУ КРОВ И КУПАТИЛО: Трочланом домаћинству у Липару које тешко живи једини ослонац комшија

foto Đ. Rubežić

Troje članova te zajednice, glava prodice Marija Paracki (55), ćerka Lidija Popović i njen sin Vladimir, učenik prvog razreda srednje škole, žive u kući od naboja i starih cigala, neobloženih čak ni blatom, a kamoli malterom. U jednoj prostoriji, koja nema ni tavanicu, dok su u dve "glavne" odaje zemljani podovi, ispucali zidovi i plafon koji preti da se uruši.

- Bila je rupa na plafonu, ali je moj muž to zakrpio. Sad nam se sve raspada otkad je on prošlog leta umro u 67. godini. Bio je zidar, ali je znao i sve ostale poslove. Sama ne znam kud ću pre, a nemam ni mogućnosti, jer mi je od njega ostala penzija od nepunih 15.000 dinara - kaže Marija. - Lidija je bolesna i potpuno nesposobna za rad, pa prima socijalnu pomoć od oko 10.000 dinara, a Vladimir dečji dodatak.

Molba za pomoć

ĐORĐE moli sve dobre ljude da pomognu Vladimiru, Lidiji i Mariji. Oni nemaju žiro-račun na koji bi im se mogla uplatiti pomoć, ali im se može doneti na adresu: Lole Ribara 16 u Liparu ili dostaviti u dogovoru sa Đorđem, na njegov telefon: +381653707320.

Marija kaže je najveći problem krov, čija je građa dotrajala i sa kojeg otpada crep. Da kuća ne bi prokišnjavala, njihov komšija Đorđe Rubežić je na deo krova postavio ceradu.

- To kako oni žive je ispod svakog ljudskog dostojanstva. Nemaju kupatilo, pa se kupaju u koritu, a imaju samo poljski ve-ce. "Smederevac", veš-mašina i televizor su jedine tri stvari u kući koje im funkcionišu. Žalosno je kako svi okreću glavu od njih - kaže Đorđe, koji čini sve što može za ovu porodicu, u čiji se komšiluk doselio kad je sa svojom suprugom dobio kuću od Ministarstva za brigu o selu.

Vladimir uči za zavarivača i jedva čeka da završi školu i počne da radi kako bi pomogao majci i babi. Dečak kaže da su mu sad najveće želje da ima kupatilo i svoju sobu. Zahvalan je što se baba trudi da svaki dan nešto skuva.

- Spremam uglavnom krompir i supice. Volela bih da imamo i mesa, ali je to za nas preskupo - kaže Marija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave