PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: Dan rozih majica obeleže u subotičkoj OŠ "Jovan Mikić"

J. L.

28. 02. 2024. u 14:56

Pod motom „Slušam tuđim ušima, gledam tuđim očima i osećam srcem svoga druga“ u subotičkoj OŠ "Jovan Mikić" obeležen je Dan rozih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Cilj manifestacije je da se probudi empatija kod đaka i da se ukaže na vidove prevencije nasilja.

ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА: Дан розих мајица обележе у суботичкој ОШ Јован Микић

foto: J.L.

Obučeni u ružičaste majice devojčice i dečaci poručili su da su svi jednaki i da žele okruženje bez psihičkog, fizičkog i bilo kog drugog oblika nasilja.

-U OŠ „Jovan Mikić“ se Dan rozih majica obeležava od 2019. godine, tako da je neki naš mali jubilej. Naši učenici vrlo rado obeležavaju ovaj dan a raspisujući konkurs na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja uključili smo i druge škole .   Stiglo je mnoštvo likovnih i literarnih radova, filma, stripa, škole su se zaista odazvale – ističe Marija Milodanović, direktorka OŠ „Jovan Mikić“.  - Ovog dana podsećamo decu koliko je važno biti empatičan, razumeti druge oko sebe i sve međusobne konflikte rešavati racionalno, bez upotrebe bilo kog vida nasilja. Cilj je da se suzbije vršnjačko nasilje, kojeg je mnogo, ali učenici zaista lepo prihvataju i razumeju poruke na koje im ukazujemo.

Dan rozih majica se obeležava u celom svetu pošto je u jednom mestu u Kanadi učenik srednje škole, želeći da svojoj majci oboleloj od karcinoma dojke pruži podršku, došao u roze majici u školu Njegovi vršnjaci su ga zadirkivali i ismevali zbog toga, ali su ubrzo shvatili da su pogrešili. Sutradan su sva deca obukla ružičaste majice i uputila izvinjenje svom drugaru. Od tada se ovaj dan obeležava kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)