OTVORENA IMPRESIVNA IZLOŽBA ĐELETOVIH SLIKA: Iz etnološke zbirke paraćinskog Zavičajnog muzeja (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

24. 02. 2024. u 14:13

NAKON 23 godine od smrti čuvenog paraćinskog slikara Miodraga Anđelkovića Đeleta, poštovaoci njegovog umetničkog i pedagaoškog rada mogu od sinoć u Zavičajnom muzeju da pogledaju izbor njegovih slika.

ОТВОРЕНА ИМПРЕСИВНА ИЗЛОЖБА  ЂЕЛЕТОВИХ СЛИКА: Из етнолошке збирке параћинског Завичајног музеја (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Izložena su 24 rada - ulja na kojima je prikazana seoska arhitektura, odnosno kuće koje je nesumnjivo veliki umetnik ovekovečio u brojnim paraćinskih selima najviše sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

- U pitanju su slike koje se nalaze u etnološkoj zbirci Zavičajnog muzeja i koje su bile izlagane u nekom periodu u prošlosti, ali smo došli na ideju da ih prikažemo javnosti ponovo jer je kalendar sa reprodukcijama Đeletovih radova izazvao veliko interesovanje sugrađana. ZBog toga je svečanost otvaranja ove izložbe istovremeno i promocija kalendara, a svaki posetilac  dobiće od Zavičajnog muzeja jedan kalendar na dar – objasnio je direktor ove ustanove Branislav Stojanović.

Foto: Z. Rašić

Kako je rekao, ova izložba će biti dostupna posetiocima do kraja marta. Postoji mogućnost da u skorije vreme bude upriličena još jedna Đeletova postavka, ovog puta radova sa motivima gradske arhitekture, koja je takođe bila veoma česta tema njegovog rada. Te slike se nalaze po brojnim javnim objektima i u porodičnim kolekcijama, pa će muzej inicirati da se ti radovi prikupe i izlože izvesno vreme u Zavičajnom muzeju.

Po rečima kustosa etnologa Tijane Pešić, Đele nije rođeni Paraćinac već se doselio u Paraćin polovinom prošlog veka, što mu nije bilo smetnja da postane najpoznatiji paraćinski likovni hroničar i gradske, i seoske arhitekture.

Radio je kao nastavnik likovnog vaspitanja u više škola, a deci je bio jedan od omiljenih nastavnika.

- Mada je prošlo više od 23 godine kako je preminuo, i dalje se konstantno govori o njegovim slikama i i tome kako je uspevao da prikaže svaki, pa i  najmanji detalj iz svakodnevnog života grada i paraćinskih sela – istakla je Pešićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!