GRAĐANI, NE SPALJUJTE TRAVU NA OTVORENOM: Apel pomoravskog Odeljenja za vanredne situacije

Z. R.

16. 02. 2024. u 17:03

ZBOG povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije MUP koje pokriva područje Pomoravskog okruga uputilo je apel građanima da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

ГРАЂАНИ, НЕ СПАЉУЈТЕ ТРАВУ НА ОТВОРЕНОМ: Апел поморавског Одељења за ванредне ситуације

Foto: MUP

- Takođe, podsećamo da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim  do saobraćajnih nezgoda. Inače, na području Pomoravskog okruga od početka godine registrovano je 85 požara na otvorenom prostoru. U februaru je bilo 67, a samo prethodnog vikenda evidentirano je 45 požara na otvorenom prostoru na kojima su intervenisali pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica. – ističe se, između ostalog, u saopštenju PU Jagodina.

Iz ovog odeljenja podsećaju da je za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojima je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena  kazna od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe je zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima.

Odeljenje za vanredne situacije, u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukoliko primete požar, građani treba da o tome što pre obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave