DUNJE SKUPLJE OD BANANA: Gazdinstvo Josijević iz Jagodine uzgaja leskovačku autohtonu sortu izrazite arome i ukusa (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 02. 2024. u 18:52

POLjOPRIVREDNO gazdinstvo Dušana Josijevića iz Jagodine zasadilo je još 1.000 sadnica leskovačke dunje i time svoju plantažu proširilo na 3.500 stabala.

ДУЊЕ СКУПЉЕ ОД БАНАНА: Газдинство Јосијевић из Јагодине узгаја лесковачку аутохтону сорту изразите ароме и укуса (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Dušan Josijević (26) iz Jagodine, diplomirani pravnik, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva koje ima najveći zasad dunje na teritoriji grada Jagodine, sa ocem Srbom odlučio se da uzgaja isključivo leskovačku dunju, jer je to autohtona sorta, izrazite arome i ukusa. Ne žele, kažu, da na uštrb kvaliteta, dobijaju kvantitet.

- Svako stablo je kao dete. Zato pažljivo brinemo o da se pravilno razvija. Ključna je prevencija, naročito prskanje i orezivanje. Imamo sistem za navodnjavanje duž celog voćnjaka, koji tretiramo isključivo domaćim preparatima, a agrotehničke mere primenjujemo prema savetima stručnjaka. Dobijamo zdravu biljku i krupniji plod – ocenjuje Dušan i dodaje da će uz dobru organizaciju, ali i odricanja, moći da nastavi da se bavi i pravnim poslovima i voćarstvom, za koje se opredelio, jer je veoma perspektivna grana poljoprivrede, naročito dunja, čija je cena godinama stabilna.

Njegov otac Srba kaže da je lane dunja od koje prave rakiju podbacila zbog toga što usled obilnih i čestih kiša nije došlo dio oplodnje. Zato je konzum druge sorte odlišno rodio, pa je kilogram dunja bio skuplji od kilograma banana. Prodavao se po 180 dinara po kilogramu.

-Naš voćnjak se nalazi na specifičnoj lokaciji, s odličnom ružom vetrova, dok ga sunce obasjava celog dana. Tu je svojevremeno trebalo da se pravi vazdušna banja za radnike Fabrike „Kablova“. Ciklus proizvodnje je najduži, jer dunja prva cveta, a poslednja se bere. Na nekim voćnim vrstama se možda brže zarađuje, ali mi nismo želimo da se kockamo. Žao nam je što država ne pokazuje dovoljno sluha za voćarstvo, pa nismo mogli da apliciramo za subvencije za izuzetno skupe mašine za preradu, koje smo platili preko 5.000 evra – veli Srba.

On dodaje da je i sa manjim rodom imao problem da nađe berače, a da će sada morati da ih „uvoze“ iz Nepala i Bagladeša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024