FESTIVAL SVETLA U LIMANSKOM PARKU: Proslava kineske Nove godine u Novom Sadu

S. B.

07. 02. 2024. u 14:50

KINESKI festival svetla će od 9. do 25. februara po šesti put obasjati Limanski park u Novom Sadu i zvanično obeležiti proslavu kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, muzičara koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

ФЕСТИВАЛ СВЕТЛА У ЛИМАНСКОМ ПАРКУ: Прослава кинеске Нове године у Новом Саду

đorđe tomić

Organizatori najavljuju da će ovogodišnje izdanje svetlećih instalacija i lampiona, biti najinteresantnije i najveće do sada, uz, kako ističu, besplatan ulaz i osmeh za sve posetioce.

- Posebno sam uzbuđen što ćemo ove godine u Novom Sadu postaviti do sada najveći festival svetla u Srbiji - kaže Slobodan Trkulja, osnivač festivala. - Osmesi koje ove čarobne instalacije mame kako najmlađima, tako i odraslima, pokazatelj su da organizujemo divnu stvar i da ovu tradiciju treba nastaviti. Uz podršku Grada Novog Sada i ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji uspeli smo i ove godine da unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu.

Od 2019. godine, kada je Trkulja inicirao zvaničnu proslavu kineske Nove godine u našoj zemlji, uz podršku Vlade Republike Srbije i kineske ambasade u Beogradu, do sada je kroz Kineski festival svetla u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od dva miliona posetilaca, objavljeno je više od hiljadu reportaža u srpskim i kineskim medijima i zabeleženo desetine miliona reakcija na društvenim mrežama i internetu.

Svetlosni spektakl, koji svake godine uveseljava sve generacije, kreira jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Kine. I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe ...

Lampioni, koji će krasiti Limanski park sve do 25. februara, biće uključeni svakog dana od 17 časova.

KULTURNA RAZMENA

Nakon sad već istorijskog nastupa na novogodišnjem programu u Kini, gde je Slobodan Trkulja izveo pesmu “Tamo daleko” u pratnji svetske pijanističke zvezde Lang Langa, koji je pregledan neverovatnih 16 milijardi puta, i koncerata u monumentalnim dvoranama i drevnim kineskim zdanjima, Trkulja i Balkanopolis utemeljili su svoj status kreativnih ambasadora Srbije u Kini. U cilju jačanja kulturne razmene Srbije i Kine, sa fokusom na scenskoj umetnosti, Trkulja je u ime Balkanopolis Centra za modernu tradiciju potpisao i memorandum o saradnji sa kineskim međunarodnim Centrom za kulturnu razmenu provincije Šansi i festivalom “Put svile”, koji je na taj način postao i sestrinski festival Kineskog festivala svetla u Srbiji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon