BEOGRAĐANKAMA DVE GLAVNE NAGRADE: U Paraćinu održan „Svetosavski pesnički maraton"

Зорана Рашић
Zorana Rašić

30. 01. 2024. u 11:09

STRUČNI žiri koji je birao autore najboljih pesama na u Paraćinu održanom „Svetosavskom pesničkom maratonu“, bio je na velikoj muci, ali su ipak dodeljene sve tri nagrade i dve pohvale.

БЕОГРАЂАНКАМА ДВЕ ГЛАВНЕ НАГРАДЕ: У Параћину одржан „Светосавски песнички маратон

Foto: Z. Rašić

Dve glavne, u istom rangu, odnele su pesnikinje iz Beograda koje su nastupile kao članice Književnog kluba „21“ iz Smederevske Palanke. Odličje „Venedikt Crepović“ osvojila je Jelena Hadži Vidanović, dok je nagrada „Mirko Banjević“ pripala Katarini Kovačević.

Za nagradu „Svetosavsko odličje“ imali su pravo da se takmiče samo domaćini, odnosno članovi paraćinskog KK „Mirko Banjević“. Ova nagrada je otišla u ruke Dejanu Stanisavljeviću. Najmlađi učesnik bila je Leda Milovanović, koja je za trud nagrađena pohvalom, dok je druga pohvala pripala Vladislavu Periću.

Odziv pesnika velikoj takmičarskoj manifestaciji koju u čast Svetog Save organizuje svake godine tamošnji književni klub bio je nikad veći. U galeriji Kulturnog centra u nedelju popodne tražilo se mesto više.Učestvovala su 62 pesnika iz različitih krajeva Srbije, od Beograda do Leskovca, a iz Republike Srpske gost iz Bijeljine.

Foto: Z. Rašić

Po rečima predsednika KK „Mirko Banjević“ Zorana Pavlovića i člana žirija, dr Predraga Jašovića, autori su se predstavili prigodnom duhovnom, svečarskom i molitvenom poezijom, dok su samo za nagradu „Mirko Banjević“ stihovi mogli da budu svetovnog karaktera.

- „Svetosavski maraton“  ima tradiciju dugu tri decenije, a mi smo jedini paraćinski klub koji na ovaj način baštini svetosavlje, duhovnu i rodoljubivu poziju, što je sigurno od velikog značaja ne samo za nas već i za grad – ističe Pavlović.

Dok je žiri većao nakon višesatnog kazivanja takmičarskih stihova, vreme je upotpunio revijalni program, uz predstavljanje ženske pevačke grupe KUD-a iz Trešnjevice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)